A lap emlékeztet rá, hogy Magyarország benzin esetében évek óta a minimumértékre állítja be az adószintet, és fix távolságot tart a benzin és a gázolaj adómértéke között. Ennek értelmében az Európai Bizottság elutasítása esetén a benzin esetében az adó a mostani literenkénti 0,28 euróról 0,6 euróra emelkedne, a dízelé pedig 0,26-ról 0,33 euróra. A számításnál a 2022. október 3-i (ekkor nyújtottuk be - a szerk.) hivatalos árfolyamot kellene figyelembe venni, így jönne ki az 32,5 forintos adóemelkedés. 

Fél évnél tovább is lehetne tartani

A Bizottság nyáron küldött adminisztratív megkeresést a kormánynak, valamint felajánlotta a tagállamok számára a maximum hat hónapra kitolható derogáció lehetőségét. Érveléseik között az energiaválság és az Ukrajnában zajló háború szerepelt. A magyar kormány hat hónapnál hosszabb "türelmi időt" kért, mondván a kedvezőtlen októberi forintárfolyam miatt egész jövő évben fenn fog állni a drasztikus emelés szükségessége. A Bizottságnak küldött válaszukban arra is kitérnek, hogy az energiaadó-irányelv akár hatéves derogációra is lehetőséget ad.

Az elbírálás határideje az összes megfelelő és szükséges információ beérkezését követően három hónap, ha elutasítják hazánk kérését, az újabb üzemanyagár-emelkedést vonhat maga után. 

Mint az ismert, a kormány december 6-án törölte el az üzemanyagok ársapkáját, az egyik legszimbolikusabb hangulatjavító intézkedését is ejtve ezzel. Az árak - megelőzve több környékbeli országot - egy csapásra 33 és 46 százalékkal emelkedtek azok számára, akik eddig hatósági áron tudtak tankolni. A holtankoljak által közölt pénteki adatok szerint benzint 646, gázolajat közel 700 forintos átlagáron tudunk vásárolni. Mivel nincs már hatósági árszabályozás, értelemszerűen ennél magasabb, de akár alacsonyabb árakkal is találkozhatunk. 

Az árstop megszüntetésével együtt a jövedéki adó mértékét is visszaállította a kormány a korábbi szintre, 

  • A 95-ös benzin jövedékiadó-mértéke 120 forint/liter + áfa (152,4 forint),
  •  a gázolaj esetében pedig 110,35 forint/liter + áfa (140,1 forint).

Orbán Viktor miniszterelnök a hatósági ár kivezetését követően szerdán bejelentette, hogy a Mol emiatt keletkező extraprofitját elvonják, és a rezsivédelmi alapba irányítják .