Két éve óta folyamatosan nő az munkavállalói bérigény, az országos átlag alapján 12 százalékot évente. Regionális összehasonlításban Pest megye az első, itt kérik el a legmagasabb fizetést az álláshirdetésre pályázók (kerekítve átlag havi nettó 364 ezer forintot) – e megyei átlagtól minimálisan elmaradt a fővárosra vonatkozó átlag – derül ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján készített, friss jelentéséből. Majd Komárom-Esztergom következik, Fejér és Győr-Moson-Sopron, végezetül pedig Hajdú-Bihar megye (kerekítve átlag havi nettó 297 ezer forintot).

Az emelkedő bérigényekkel párhuzamosan a munkaadók dolgoznak a bérfejlesztési stratégiáikon: a Profession.hu év eleji felmérése alapján a válaszadó cégek 71 százalékánál ez meg is történt 2021-ben, és közel ennyien terveznek ilyet az idei évben is. 2022-ben átlagosan 9,7 százalékos béremelés van kilátásban azon vállalatoknál, amelyek emelni tervezik a munkavállalóik fizetését. A válaszadók közel fele maximum 10 százalékos, 30 százaléka 10-15, míg 18 százaléka 15 százalék feletti emeléssel számol.

„Míg 2019-ben alapvetően a szak-, betanított- és segédmunkásoknál vezettek be fizetésemelést, 2021-ben a középvezetőkre is kiterjesztették a munkaadók. Idén januárban pedig a cégek többségénél általános béremelést terveznek, ami a teljes munkavállalói állományra vonatkozik. Az fizetésemelések elsődleges oka az infláció követése – ami a jelenlegi munkaerőpiacon nem hagyható figyelmen kívül a munkavállalók megtartásának érdekében” – magyarázza Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu hr-igazgatója.

Iskolai végzettség tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók várják el a legmagasabb bért, közel nettó 400 ezer forintos havi összeg formájában. A szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, valamint a középiskolást végezetteknek szinte azonos az elvárása (293, valamint 287 ezer forint), a mindössze általános iskolát befejezettek 272 ezer forintos nettó bérigénnyel zárják a sort.

Korcsoportok szerint vizsgálva az elvárt bér mértékét elmondható, hogy a legfiatalabb munkavállalói csoporttól (18-21 évesek) kezdődően a tapasztalatszerzéssel párhuzamosan emelkedés figyelhető meg a kívánt összeget illetően. A legfiatalabbak havi 220 500-252 000 forint közötti bérre számítanak átlagosan, ez a 26-30 éveseknél valamivel 300 ezer forint fölé kúszik, a 40-50 éveseknél pedig kerekítve nettó havi 390 ezer forint az elvárt. A teljes mintát nézve az átlagos nettó bérigény 343 ezer forint jelenleg.

A pincérek és szakácsok kérik a leggyorsabb béremelést

Az elmúlt két évet vizsgálva a teljes adatbázist, 12 százalékos növekedés mérhető évről évre az elvárt munkabéreknél. Az összes szakma főkategóriájában növekvő tendencia látható.

A teljes munkaerőpiac átlagos bérigényét tekintve az év utolsó hónapjában láthatóak kiugrások az amúgy egységesen emelkedő tendenciából.

Bérigények változása*
vendéglátás15,0
mezőgazdaság, környezet14,0
egészségügy, gyógyszeripar14,0
HR és munkaügy11,2
szakmunka11,0
ügyfélszolgálat, vevőszolgálat10,4
2021. április-2022 április, *százalék
Forrás: Profession.hu

A közigazgatás, az IT üzemeltetés és telekommunikáció, valamint a marketing, média, PR estében 13 százalék körüli, míg a mérnök, IT programozás és fejlesztés, SSC, a jog és jogi tanácsadás, az építőipar és ingatlan, valamint az adminisztráció, asszisztens és az irodai munka esetében 12 százalék körüli az emelkedés.

A különböző szakmákban tevékenykedő aktív munkavállalók fizetési igényeit átlagolva határozottan a cégvezetés és menedzsment kategória vezeti a rangsort – az e területen dolgozók több mint 560 ezer forintot kérnének az új munkahelyükre való belépéskor. Ezt követi a mérnöki terület, ahol 460 ezer az átlagos havi bérigény. Csökkenő sorrendben haladva tovább az IT programozás, fejlesztés, majd az építőipar és ingatlan következik.