A portál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai nyomán írja, hogy idén az első hét hónapban a férfiak átlagosan bruttó 393 900, a nők pedig 326 700 forintért végzik a munkájukat.

Ez azt jelenti, hogy egy férfi havonta 261 944, egy nő pedig 217 256 forintot vihet haza, vagyis átlagosan 44 688 forinttal kevesebbet ér egy nő munkája, mint egy férfié.

QP | Quality Placement

Sajnos ezt az adatot a KSH csak idén kezdte közzé tenni, ezért korábbi adatok nem állnak rendelkezésre, de azt más most látni lehet, hogy januárban a mostaninál 7182 forinttal volt kisebb a differencia. Vagyis ebben a tekintetben idén a nők hónapról hónapra egyre nagyobb hátrányba kerülnek a férfiakkal szemben.

Abszolútértéken is sokkoló a férfiak és nők átlagfizetése közötti differencia, arányaiban viszont az elmúlt évek egyik legrosszabb adatát regisztrálhatja majd Magyarország, ha így folytatódik tovább a szakadék mélyülése az év hátralévő részében is. Az Eurostat statisztikája szerint 2012-ben volt a legmagasabb a különbség, akkor 20,1 százalékkal kerestek kevesebbet a nők a férfiaknál. A július végi adatból kiindulva pedig már most meghaladtunk ezt a százalékot.

A KSH a családi kötöttségek és az alacsonyabb iskolai végzettség mellett azzal magyarázza az adatot, hogy a magas pozíciókat jellemzően férfiak töltik be.