A megkérdezett cégek fele jövőre egyáltalán nem tervez béremelést az MGYOSZ tagszervezetei körében a közelmúltban végzett felmérés szerint. Holnap lesz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő tárgyalása - kezdi a Világgazdaság hétfői beszámolóját, melyben jelzi, hogy az első ülés után a a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülésén kicsi az esély a megállapodásra. A szakszervezetek egységes állásponttal érkeznek, a munkaadók azonban a makrogazdasági adatokra várnak - írja a lap.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta, hogy mindenképpen reálérték fölötti béremelést szeretnének. Szerinte azért jogos a terv, mert a gazdasági társaságok számos adókedvezményben és köztehercsökkentésben részesülnek.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke közölte, hogy a munkaadói oldalnak nincs kialakított álláspontja. Azt sem tudják, hogy idén mennyire rossz a helyzet, a jövő évre pedig még nem tudnak tervezni. Mivel rengeteg cég küzd a túlélésért, nagyon le fog lassulni a bérek növekedése, szerinte azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt két évben úgy nőtt 8-8 százalékkal a minimálbér, hogy annak nem volt meg a fedezete.

Egyelőre minden szereplő a makrogazdasági adatokra vár az egyeztetések folytatásához.