Korai még arról beszélni, hogy jövőre mekkora mértékben emelkedjen a minimálbér – mondták a Világgazdaságnak a munkáltatói oldal képviselői, miután a Liga és a Munkástanácsok már konkrét javaslatokat fogalmaztak meg erre vonatkozóan. Szeptemberben kezdődhetnek a bértárgyalások.

Olyan hatalmas bizonytalanság van a világgazdaságban, hogy most a minimálbér és a garantált bérminimum fix számítási képlethez kötött emelési rendszerének bevezetése kockázatos lenne, ezt a munkáltatói oldal ebben a formában, bármiféle egyeztetés nélkül nem tudja elfogadni - mondta Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke.

Ezzel arra hírre reagált, hogy a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös javaslatában a várható GDP-t és inflációt figyelembe véve a minimálbért és a garantált bérminimumot 8–12 százalék közötti mértékben emelné 2023-ban. Ennek értelmében az előbbi bruttó 215 ezer és 225 ezer forint közötti összegre, az utóbbi 280-290 ezer forintra emelkedhetne.

Egy kibontakozó világgazdasági válság kezdetén vagyunk, már érezhetők a lassulás jelei - mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint könnyen előfordulhat, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben már romlanak a növekedési adatok, főleg ha a háborús helyzet tovább romlik.