Az új francia külügyminiszter bemutatkozó látogatását záró közös sajtótájékoztatón Sigmar Gabriel kiemelte, hogy Európa ugyan "nem Franciaországból és Németországból áll, de nélkülük nem jut egyről a kettőre".  Az EU nehéz helyzetben van, új kezdeményezések kellenek fejlődéséhez, a többi között a munkahelyek megőrzése és a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem területén, de az uniós külső határ védelmében és az EU körüli térségek stabilizálásában is - mondta a német külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy Berlin és Párizs a jövőben is szoros együttműködésben dolgozik az ilyen ügyek előmozdításáért - írja az MTI.

Jean-Yves Le Drian aláhúzta, hogy az új párizsi vezetés hivatalba lépésével "új fejezet kezdődik" a két ország kapcsolatában és az uniós integrációban. A baloldali politikus - aki az előző elnök, Francois Hollande idején védelmi miniszter volt és Németország jó ismerőjének számít - hozzátette, hogy az eddigi közös kezdeményezéséket is tovább folytatják, így az ukrajnai válság megoldásáért is együtt küzd Franciaország és Németország.

Sigmar Gabriel az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről szóló, formálódó tervekről elmondta, hogy az EU működését szabályozó Lisszaboni Szerződés módosítása nélkül is sok mindent meg lehet valósítani, például a gazdaság- és a pénzügyi politika szorosabb összehangolására létre lehet hozni az euróövezeti költségvetést és az "euróövezeti pénzügyminiszter" intézményét, és lehet tenni az adókulcsok csökkentése körüli versengést jelentő "adódömping" ellen. Fontos, hogy valamennyi német-francia kezdeményezés nyitott legyen az összes többi EU-tagország számára - mondta Gabriel.

A közös sajtótájékoztatón megerősítették, hogy a javaslatokat egy közös munkacsoport dolgozza ki, és július 13-án fogadják el őket a két kormány közös ülésén.

A munkacsoport felállításáról egy héttel ezelőtt állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron Berlinben. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter pedig hétfőn, ugyancsak Berlinben bejelentette, hogy vezetésükkel megalakult a munkacsoport és nekiláttak a tervek előkészítésének.
A tervezett kezdeményezések között szerepel egy korábbi - sikertelen - német-francia javaslat, a vállalatok adózását szabályozó előírások uniós szintű összehangolása is. Erről Bruno Le Maire a Handelsblatt című német üzleti lapnak elmondta, hogy "alapvető jelentőségű" az egész EU számára, és elengedhetetlen "a versenyfeltételek torzítása és az illegális konkurenciát teremtő adódömping ellen".