Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem tudja Magyarország a nők és férfiak keresete közötti bérszakadék mélyülését megállítani. Még mindig hatalmas a különbség a két nem fizetése között. A teljes munkaidőben foglalkoztatott nők átlagos bruttó bére tavaly közel 468 ezer forint volt, ami több mint 17 százalékkal marad el a férfiak 566 ezer forintos bérétől – derül ki a Trenkwalder adataiból. Az Európai Uniós (EU) átlag egyébként az Eurostat adatai szerint 12,7 százalékon áll.

Ugyanezt támasztja alá egy a napokban megjelent Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által készített tanulmány is. 2021-ben a férfi és a női alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete alapján számolt kereseti rés 16,1 százalék volt a teljes munkaidősök körében, az egy évvel korábbihoz képest kis mértékben nőtt,  amikor 15,9 százalékra nyílt a bérolló - derül ki a KSH Fenntartható Fejlődés Indikátorai című kiadványából.

Sajnos tíz év alatt nem, hogy közeledett volna, hanem inkább távolodott egymástól a két nem fizetése, 2011-ben 14,8 százalék volt a különbség a férfiak és a nők bére között Magyarországon.

 

Kép: KSH

2021-ben területi bontásban:

  • a vállalkozói szférában 15,7 százalék,
  • a költségvetésben 17,8 százalék,
  • a nonprofit szektorban pedig 15,5 százalék volt a különbség.

A költségvetésben és a nonprofit szektorban ez a 2020-as adatokhoz képest még magasabbra nyílt a bérolló - írja a tanulmány.

Az orvosbéremelés miatt mélyült tovább a bérszakadék

Azt írja a KSH, a költségvetésben részben a 2021-ben bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszony magyarázhatja a kereseti rés növekedését. Mint ismert az egészségügyi szolgálati jogviszony 2021 márciusában lépett életbe, kormány és a Magyar Orvosi Kamara háromlépcsős béremelésről állapodott meg.

Egy kezdő orvos bére:

  • 2021-ben 481 ezer forint volt,
  • 2022-ben 619 ezer forint
  • 2023-ban 687 ezer forintra nőtt.

A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosok bére:

  • 20021-ben 1,6 millió forint volt,
  • 2022-ben 2,1 millió forint volt,
  • 2023-ban 2,38 millió forintra nőtt.

A jelentős orvosi béremelés a férfiak keresetátlagát jobban megemelte, mint a nőkét, mivel az egészségügyben a férfiak nagyobb arányban dolgoznak magasabb presztízsű, így magasabb keresettel járó foglalkozásokban.

A modellváltás is tovább nyitotta a bérollót

A nonprofit szektorban – egyes felsőoktatási intézmények fenntartóváltása miatt – a férfiak körében szintén jelentősen megnőtt az egyetemi, főiskolai oktatók, tanárok aránya, ami a szektoron belül megnövelte a kereseti rést.

A vállalkozói szektorban nem változott a rés, a keresetkülönbségek egyik ágban sem tértek el jelentősen a 2020-as értékektől - írja a KSH.

2021-ben – hasonlóan a 2020-as évhez – a művészet, szórakoztatás, szabadidő területét jellemezte a legnagyobb kereseti rés (43,9 százalékot), itt sokkal magasabb a kiemelkedő átlagkeresettel rendelkező foglalkozásokban (sportoló, edző) dolgozó férfiak aránya.

A legmagasabb kereseti átlaggal bíró pénzügyi és biztosítási területén a második legmagasabb volt a kereseti rés (37,3 százalék), hasonlóan az Európai Unió számos tagállamához.

A férfi munkavállalók között magasabb a vezetői és a magas képzettséget igénylő foglalkozásokban dolgozók aránya, ahol mind a keresetek, mind pedig a jutalmak átlaga magasabb az egész ágra jellemzőnél.

Kép: MTVA Sajtóadatbank/MTI

Az átlagnál nagyobb volt a rés a férfiak javára a legtöbb alkalmazásban állót foglalkoztató feldolgozóiparban is (23,5 százalék), ennek egyik oka a pótlékok közötti különbség: a férfiak esetében nagyobb volt azok aránya, akik részesültek pótlékokban, illetve a pótlékok átlaga is magasabb volt.

A férfiak között nagyobb a vezetők és a magas képzettséget igénylő foglalkozásokban dolgozók aránya, de a jutalom átlaga is magasabb körükben.

Építőiparban és a szállításban jobbak a női bérek

Összesen csak két ágban magasabb a nők bruttó átlagkeresete a férfiakénál: az építőiparban és a szállítás, raktározás területén (–10,6, illetve –1,3 szállítás). A különbségek jelentős részét az magyarázza, hogy az ezen ágazatokban dolgozó nők nagyobb része tölt be kvalifikáltabb munkát igénylő álláshelyet, mint az ugyanitt dolgozó férfiak - derül ki a KSH adataiból.