Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számos érv szólhat a bértranszparencia, a fizetések nyílt közzététele mellett. Például az, hogy hatékonyabbá teheti a toborzást, mivel ma sokszor csak a felvételi folyamat végén derül ki, hogy nem egyeznek a felek elképzelései a bérezésről. A másik fontos érv, hogy a bértranszparenciával nagyban csökkenthető a nemek közti bérszakadék. Hiszen ha fel van tüntetve az összeg, az álláskereső azt gondolhatja, hogy a cég elkötelezett az arányos bérezést illetően

– derült ki többek között a Profession.hu Backstage című podcast műsorának legújabb adásából.

Az Eurostat adatai alapján 2020-ban az unióban a nők bruttó bére ugyanabban a pozícióban még mindig 13 százalékkal alacsonyabb volt, mint a férfiaké. Ez az arány Magyarországon 17,2 százalék volt.

Az utóbbi időben is megfigyelhető, hogy a toborzási versenyben komoly előnyre tehetnek szert a cégek, amelyek megjelenítik a fizetésekkel kapcsolatos információkat. Ugyanakkor ez gyakran érzékeny adat lehet. Igyekszünk, hogy megértsük: mely adatok nem túlzóak a cégek részéről, és egyszerre hasznosak a jelölteknek – jelentette ki Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Tóth Tamara, a Danubius Hotels toborzási és folyamatfejlesztési vezetője a podcast-ben arról beszélt, hogy az álláskeresők körében egyre népszerűbbek a hirdetések, amelyek feltüntetik a fizetéseket. Viszont sokan már nem néznek utána a részleteknek, hogy például a megjelenített alapbéreken felül még milyen plusz juttatások járhatnak a bér mellé.

Akármilyen pozícióra keresünk kollégát, ahelyett, hogy ajánlanánk egy elérhető fizetési sávot, elsőként mindig megkérdezzük a bérigényét – ez tudatos stratégia nálunk, mert egyrészről így az elején láthatjuk, hogy mennyiben találkoznak az elképzeléseink ezen a téren, másrészről pedig fontosnak tartjuk, hogy a munkavállalókat bértárgyalási és megegyezési stratégia kialakítására motiváljuk. A folyamat végén a munkavállalók megtudják, hogy elérhető-e az adott fizetés és milyen kompromisszumokat tudunk esetlegesen hozni

– mondta el Mészáros-Cserniga Vivien, a Morgan Advanced Materials HR szakértője.