A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (NVT) módosításaihoz kapcsolódó türelmi időszak végétől július 31-ig már közel húszezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők az országban, s a tapasztalatok szerint jóval egy százalék alatt stabilizálódhat a kifogásolások aránya - közölte az ÁNTSZ.

Az NVT szabályainak betartását a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei kistérségi intézetei vizsgálják, akik  júliusban legtöbb esetben munkahelyeket (39 százalék) kerestek fel. A legnagyobb arányban a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknél találtak kifogásolni valót (44 százalék), de munkahelyeken, szállodában és közforgalmú intézményben is előfordultak szabálytalanságok. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például az üzletek, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények.

A júliusi jogsértések miatt várhatóan 560 ezer forint bírságot kell befizetniük a szabálytalankodóknak. Ez ugyan több mint háromszorosa a júniusi értéknek, de még így is jóval elmarad a türelmi időszak lejártát követő két hónapban milliós nagyságrendben kiszabott bírságok összegétől.

A közegészségügyi felügyelők kiemelten figyelnek a magasabb a kifogásolási arányt produkáló egységekre, ahol utóellenőrzést is tartanak, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH) és a kistérségi/kerületi intézetekhez is érkező bejelentéseket pedig minden esetben kivizsgálják.

Az ÁNTSZ honlapján közzétették az NVT betartásával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és az azokra adott válaszokat.