Egyre gyakoribbak a fertőzött dámbikák Somogy megyében, Lábod és Törökkoppány környékén. A további fertőzésnek úgy igyekeznek elejét venni, hogy a tagok kizárólag beteg egyedeket ejthetnek el.

Már nem csak dámokat támad a gennyes agancstőgyulladás. Idén tavasszal két megbetegedés tüneteit mutató őzbakot is elejtettek, majd később még kettőt hoztak terítékre - olvasható a cikkben.

A betegség lényege, hogy a homlokcsont nyúlványa az agancstőnél a gennyes gyulladás után elszivacsosodik és utána torz, vagy szinte semmilyen agancsot nem épít fel rá a bika. Amikor elharapódzik a betegség, a dámszarvas fejének agancs körüli területén gennyes, véres, felduzzadt lesz a bőr - mondta Sugár László, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa, vadbiológus a Somogyi Hírlapnak, aki kutatásokat végzett a betegség kapcsán.

A kutatás keretében a minták egy részét az Országos Állategészségügyi Intézetben elemzik és értékelik, hogy közelebb kerüljenek a fertőzés még nyitott kérdéseinek a megválaszolásához - olvasható a 24.hu-n.