A pénzintézet szerint a 10 százalékos bevételcsökkenést elsősorban az okozta, hogy működési költségeik a bevételeknél jobban nőttek, és hozzájárult ehhez a különadók hatása is.

válság háztartásokra és vállalkozásokra gyakorolt hatásait enyhítő kormányzati intézkedések 56 milliárd forint kiadást jelentettek a K&H Bank és Biztosító számára.

Az extraprofit adó 28,6 milliárd forint lett, ami a banknál 25,7 milliárd forintot, a biztosítónál 2,9 milliárd forintot jelentett. Emellett a Sberbank Magyarország végelszámolása miatt az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA) tett, a részleges megtérülést figyelembe véve nettó 3,6 milliárd összegű forint plusz befizetés merült fel.

A változó kamatozású jelzáloghitelek kamatplafonja és az agrárhitel-moratórium 16 milliárd forint veszteséget okozott. A kamatstop kiterjesztése a kkv hitelekre és a 3-5 éves kamatperiódusú lakáshitelekre további 8,4 milliárd forinttal csökkentette a negyedik negyedév eredményét.

Nőtt a bank hitelállománya

A bank teljes ügyfélhitelállománya 20 százalékkal 2582 milliárd forintra nőtt egy év alatt. A 2022-ben nyújtott új lakossági és vállalati hitelek volumene elérte a 680 milliárd forintot. Az új babaváró hitelek értéke 2022-ben 61 milliárd forintot tett ki.

A befektetési alapok és befektetési egységekhez kötött biztosítási termékek nettó értékesítése jelentősen, 76 százalékkal 112 milliárd forintra emelkedett 2022-ben, a kezelt vagyon pedig éves összevetésben 6,1 százalékkal 945 milliárd forintra nőtt. A bank betétállománya pedig 6 százalékkal 3813 milliárd forintra emelkedett egy év alatt.

A bank működési bevétele 42 százalékkal 285 milliárd forintra nőtt, mérlegfőösszege 5585 milliárd forint, saját tőkéje 421 milliárd forint volt 2022 végén.

Többet költött a lakosság életbiztosításra

A biztosító nettó eredménye 6 milliárd forint lett az extraprofit-adó levonása után, az előző évi 6,7 milliárd forintot követően.

A nem-életbiztosítási terület díjbevétele egy év alatt 12 százalékkal emelkedett, és elérte az 58 milliárd forintot. A legdinamikusabban növekvő üzletágak a casco, a lakásbiztosítás és a kkv voltak kétszámjegyű növekedéssel, a kgfb pedig 9 százalékkal bővült éves szinten. Az életbiztosítási terület kifejezetten jól teljesített: a rendszeres díjas, befektetéshez kötött üzletág éves szinten 20 százalékkal, a rendszeres díjas kockázati életbiztosítások üzletága pedig éves szinten 11 százalékkal bővült.