Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 2019-ben a bírák és az ügyészek illetményének három lépcsőben történő emeléséről döntött, ezért az elfogadott 2022. évi költségvetés alapján a bírói és ügyészi illetményalap - az idei 12 százalékos emelés után - jövőre 13 százalékkal nő.

Tavaly januártól a bírák számára egyösszegű, átlagosan 32 százalékos, míg az ügyészek számára szintén egyösszegű, átlagosan 21 százalékos illetményemelés valósult meg, amivel egy szintre került a bírák és ügyészek fizetése. A három ütemben történő béremelésnek köszönhetően összesen több mint 60 százalékos illetményemelésre kerül sor. A döntés majdnem háromezer bírót és kétezer ügyészt érint - jegyezte meg az IM.

Az igazságügyi tárca szerint a magyar bíróságok teljesítménye kiemelkedő, ezt támasztják alá az EU 2020. évi igazságügyi eredménytáblájának számai is, amelyek szerint a bíróságokon az ügyek eldöntéséhez szükséges becsült idő uniós összehasonlításban alacsony, a bíróságokon jellemzően nem keletkezik ügyhátralék, hanem az egy év során eldöntött ügyek száma jellemzően még magasabb is, mint a beérkezőké.

"A bíróknak és az ügyészeknek hivatásuk méltóságát tükröző javadalmazásban kell részesülniük, ezért a béremelés a függetlenség fontos biztosítéka. Emellett az igazságszolgáltatás teljesítményének megőrzését is szolgálja, továbbra is vonzóvá téve a bírói és ügyészi pályát a fiatal jogászok számára" - fogalmaztak az igazságügyi tárca közleményében.