Még 2021 júniusában a két gyanúsított a társaival többször megjelent a Magyar Honvédség tápiószecsői telephelyén. Minden alkalommal – miután átmásztak a kerítésen és behatoltak a területre – a honvédségi telephely udvarán parkoló autókhoz mentek, amelyekből kivágták és eltulajdonították a katalizátorokat.

Ezzel a módszerrel több mint 120 darab kocsit tettek tönkre és 8,65 millió forint kárt okoztak - adta hírül a Budapest Környéki Törvényszék.

A a fiatalabb gyanúsított ellen több büntetőeljárás van folyamatban, valamint a terhére rótt cselekmény kiemelt tárgyi súlyára és büntetési tételére (2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá a bűntársaival való kapcsolatba lépés esetén a bizonyítást nehezítheti, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

Figyelemmel az idősebb gyanúsított előéletére, a terhére rótt cselekmény kiemelt tárgyi súlyára és büntetési tételére, valamint arra, hogy állandó munkahellyel nem rendelkezik és a megélhetését feltehetően vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével biztosítja, fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye. Szabadlábon hagyása esetén az ügyben érintett más személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást is megnehezítheti, ezért az ügyészi indítvány szerint a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése indokolt vele szemben.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. március 18-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható - olvasható a közleményben.