Bár az első napból még nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, a megkérdezett budapesti kerületi önkormányzatok arról számoltak be, hogy a megváltozott parkolási szabályok miatt akár 20 százalékkal is megnőtt a bírságolási arány a fizetős parkolókban - írja a Telex.

A helyi lakosok ugyanakkor hálásak, mert a munkából hazatérve könnyebben találtak parkolóhelyet.

Terézvárosban nem lett új fizetős terület, de a kerületi parkolási zónák területe és üzemideje is változott. Egy átlagos hétköznaphoz képest némileg több volt a pótdíjazás, ezt magyarázhatja az üzemidő kitolódása.

Fokozzák az ellenőrzést

A fővárosban először a Belső-Terézvárosban alakítottak ki kizárólagos parkolóhelyeket, amelyek hamarosan Külső-Terézvárosban is megjelennek - tájékoztatott az önkormányzat. Ezeket a helyeket a terézvárosi önkormányzat rendészete fokozottan ellenőrzi, a szabálytalanul itt parkolókat kerékbilincselik.

A XI. kerületben az új zónákkal a díjfizető övezetek területe a másfélszeresére nőtt az elmúlt két hónapban. Korábban 4 órás maximális várakozási idő volt a kerületben, ez most 3 órára változott. Hétfőn az átlagoshoz képest mintegy 20 százalékkal több volt a bírságolás, ami a hatóság szerint a változások mértékét tekintve nem kiugró.