Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Zsolt írása.

Az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal tárgyalótermében szerda reggel 9 órakor képviselő-testületi ülés kezdődött, aminek az egyik napirendi pontja a bitcoinbányászatban megbukott DK-s képviselő visszahívása volt. A múlt héten derült ki, hogy Borka-Szász Tamás az irodájában egy nagy teljesítményű számítógéppel gyűjtötte a kriptovalutát, ezzel tetemes villanyszámlát generálva a kerületnek. Az ügyben a rendőrség eljárást indított áramlopás miatt.

A nyilvános ülésre sok helyi lakos és a média is bejelentkezett, aminek láthatóan nem örült Niedermüller Péter polgármester, aki negyedórával az ülés kezdete előtt futott be a hivatalba. A lift előtt várakozó polgármestert lapunk is szerette volna megszólaltatni, de nem jártunk sikerrel.

"Sokan megfordultak Borka-Szász irodájában, nem zárta azt kulcsra" - mondta az Erzsébet körúti városházán az egyik forrásunk. Az is felmerült, hogy a jó anyagi helyzetben lévő Borka-Szász Tamás nemegyszer adakozott, áprilisban beszállt a maszkvásárlásba, sőt tavaly Niedermüller Péter kampányát is támogatta.

Ebben az ügyben rendőrségi nyomozás folyik, annak lezárulásáig nem akarok nyilatkozni

- mondta a polgármester.

Az ülésen már a napirend előtt előadott egy közjátékot a helyi Fidelitas, elektromos vezetéket és hosszabbítót adott át a polgármesternek. Később, már az ülés alatt egy "ottfelejtett" táskából pedig többször felhangzott: "A fiúk a bányában dolgoznak!" - mondhatni átvett szöveg, a Money című Pink Floyd szám kíséretével.

Niedermüller: soha nem tűröm el a lopást

A polgármester a múlt héten Facebook-posztban reagált a történtekre. "Nem akarom eltúlozni, de alig kapok levegőt... Egy párttársam, akivel együtt dolgozunk tavaly nyár óta az önkormányzati kampányban, majd a választási győzelem után az önkormányzatban, csúnyán cserben hagyott. Vagy talán még ennél is erősebben kellene fogalmaznom. Elárult" - írta Niedermüller Péter polgármester. "Soha, de soha nem fogom megengedni, eltűrni, hogy az önkormányzatban, annak környékén bárki is lopjon, vagy bármilyen törvénytelenséget kövessen el. Aki pedig mindennek ellenére ezt teszi, attól azonnal elválunk. Most is ez történt. A törvényesség, a morális elvek betartása mindenkire vonatkozik. Az én pártom tagjaira pedig különösen" - olvasható a bejegyzésben.

Ugyancsak a kérdéses napirendi pont előtt folytatott szócsatát a volt és a jelenlegi polgármester, Vattamány Zsolt és Niedermüller Péter. A vita a botrányok felsorolásáról szólt, ebből a bitcoinos csak a legutóbbi a sok közül. Niedermüller Péter azt állította, az elmúlt egy évben már sok büntetőfeljelentést tett, és ameddig számolta, az ezekhez köthető kár legalább másfél milliárd forint, amit az előző vezetés rovására ír. Vattamány Zsolt azzal vágott vissza, hogy 10,5 milliárd forinttal adták át a kerületet, és most üres a kassza a fideszes politikus szerint.

A hangos előzményekhez képest a 11. napirendi pontként meghirdetett "a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnökének visszahívására és az új elnök megválasztására" javaslatról szóló szavazás Borka-Szászról már csendben lezajlott, 13 képviselő támogató, 1 tartózkodó szavazat mellett.

Varga Zsolt írása.