Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az októberre vonatkozó európai uniós statisztikai adatok alapján az látszik, hogy a foglalkoztatási várakozási index 100 alá csökkent Magyarországon - írja a G7. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági hangulatot követve már a toborzási kilátások is negatívba fordultak.

A cégeket arról kérdezik az index alapját képező felmérésben, hogy a cég létszámának milyen irányú változására számítanak a következő három hónapban. Szeptemberről októberre egyébként nemcsak a toborzási index esett nagyot (100,4-ről 99,3-ra), hanem az általános gazdasági kilátásokról árulkodó gazdasági hangulatindex is (94,2-ről 87,4-re).

A gazdasági hangulatindex 15 olyan mutatóból áll össze, amiket különféle iparágban tevékenykedő cégeknek feltett kérdések alapján számszerűsítenek (ezek jellemzően az elmúlt időszakbeli és közeljövőben várható forgalomra, rendelésállományra vonatkoznak).

Romlik a hangulat

A legnagyobb részben az ipar (40 százalék) és a szolgáltatások (30 százalék) bizalmi mutatói, kisebb részben a fogyasztói bizalom (20 százalék), az építőipar (5 százalék) és a kiskereskedelem (5 százalék) bizalmi almutatói adják ki a teljes hangulati indexet.

Az egyik legfeltűnőbb trend, hogy a vállalatok iparágtól függetlenül sokkal kevésbé látják tragikusnak a gazdasági helyzetet, mint a lakosság. A fogyasztói bizalmi index július óta alacsonyabban van, mint a járvány első hulláma alatt, 2020 áprilisában.