Az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága mai ülésén felszólította Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi minisztert, hogy a közeli kormányváltásig már ne történjen kvótaértékesítés. Az erről szóló határozatot a Szabó Imre által összehívott rendkívüli bizottsági ülésen hozták meg, amelyen a minisztert Molnár József, a tárca kabinetfőnöke képviselte - írta az MTI-Eco.

Molnár József tájékoztatta a bizottságot arról, hogy a tárca előrehaladott tárgyalásokat folytat a Camco International Ltd.-vel 6 millió tonna hagyományos, AAU-kvóta értékesítéséről, több mint 12 milliárd forint értékben. Erről bővebben itt olvashat.

Nagy Andor KDNP-s bizottsági elnök kezdeményezésére a bizottság 10-1 arányban - az ülésen résztvevő egyetlen szocialista képviselő igenlő voksa mellett - nem fogadta el Molnár József tájékoztatását, emellett határozatban szólította fel a tárcát arra, hogy a közelmúltbeli kvótaértékesítési botrányra és a közeli választásokra való tekintettel a kormányváltásig ne értékesítsen több kibocsátási egységet.

Az előzetes megállapodás szerint a több mint 12 milliárd forint bevételt hozó tranzakció a Zöld Beruházási Rendszer forrásait gyarapította volna, a kizárólag zöld célokra fordítható forrást eredményező ügyletet a minisztérium már korábban előkészítette, az értékesítést azonban csak a bizottság véleményének megismerése után véglegesítette volna.