Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tulajdonos szabadsága alatt történt a betörés, a betörők a fürdőszoba ablakán át mentek be a házba, ahonnan a kisebb méretű értéktárgyakat elvitték, míg a nagyobbakat megrongálták - így indul a Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogeset.

A tulajdonos feljelentést tett a rendőrségen, de miután a tetteseket nem sikerült elkapni, a rendőrség a nyomozást megszüntette. A biztosító viszont nem fogadta el a nyomozati iratokban fellelhető tényeket és károkat, vagyis nem fizetett. Így lett per a biztosítási szerződésből.

Az elsőfokú bíróság sorra vette az elvitt és a megrongált tárgyakat, továbbá a szintén megrongált fürdőszoba ablakot, így a számítása szerint kijött 7,7 millió forint, ennyit kell fizetnie a biztosítónak. Egy dolgot nem ítélt meg, mégpedig a 90 darabos nyakkendőgyűjteményt. A biztosítási szerződés szerint a gyűjteményeket a megkötéskor nevesíteni kellett volna, de kimaradt a 270 ezer forintot érő nyakkendő gyűjtemény, ezért a biztosítónak ezért nem kell helytállnia.

A bútorszéfben tárolt ékszereket viszont ki kell fizetnie, mivel a széfet a betörők láncfűrésszel kivágták és a szekrény aljával együtt elvitték. Az ékszerekről volt jegyzék, viszont a biztosító azt állította, hogy a szakmai szövetsége (Mabisz) ajánlása szerint a széfet a falhoz kellett volna rögzíteni. Miután a biztosítási szerződésben csak rögzítésről volt szó, a bíróság véleménye szerint ennek megfelelt a bútorszéf is.

A biztosító fellebbezett és annyit elért, hogy a másodfokú bíróság a fizetségét 4,5 millióra csökkentette. A biztosító vitatta, hogy a szerződés szerint mi a rongálási kár és a bíróság úgy értelmezte a szöveget, hogy bő 3 milliót ne fizessen meg a biztosító.

A tulajdonos felülvizsgálatot kért a Kúriától és megérte vállalni a folytatást. A legfőbb bírói fórum ugyanis megítélte a rongálási kárt, sőt még a nyakkendők árát is. Addig ezt gyűjteményként kezelték és így valóban nem járt kártérítés érte.

A Kúria szerint viszont a nyakkendő a háztartás mindennapi része. Analógiaként hozta fel azt, hogy egy női ruhatárban nem ritka a 20-25 pár cipő és ezek között az olyan, amely egymagában akár 100 ezer forintot ér. Mégsem gyűjtemény a cipőkollekció, így ha ellopják, jár a kártérítés érte. Így ki kellett fizetnie a biztosítónak a nyakkendőket is.