Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lezárult a 2019-es béremelésről szóló tárgyalássorozat a BKV-nál. "Az aláírt megállapodás a személyi alapbérfejlesztés mértékét 2019. április 1-jétől 8 százalékban határozza meg, míg a 2019. január 1-től március 31-ig tartó időszakra pedig egy visszamenőleges, egyszeri bruttó 105 ezer forintos bérkiegészítés illeti meg kollégáinkat. A megegyezés ezen felül tartalmaz még egy év végi egyszeri, 14 900 forint értékű kifizetést is" - közölte a BKV.

A közlekedési cég szerint bővül az utazási igazolványra jogosultak köre is. A megállapodás értelmében az eddigi két hozzátartozó helyett mostantól a kollégák házastársán kívül az összes, egy háztartásban élő iskolás gyermekére kiterjesztik az utazási kedvezményt. A mostani megállapodással együtt pedig átlagosan 35 százalékkal magasabbak a bérek a 2016-os szinthez képest.

A BKV vezetése szerint a mai aláírással egy olyan észszerű megállapodás született, ami megnyugtatóan rendezi a munkavállalók helyzetét és biztosítja a vállalat zavartalan működését. "Köszönjük Főpolgármester úr támogatását, a szakszervezetek konstruktív hozzáállását, valamint kollégáink türelmét" - zárul a BKV közleménye. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint a 8 százalékos alapbéremelés messze van a szükségestől, ezért nem írják alá a megállapodást. Azonban az általuk javasolt 15 százalékos emelés munkabeszüntetéssel sem érhető el, így pedig a munkavállalók többet veszíthetnének egy sztrájkkal, mint nyerhetnének.

"Az EKSZ tagjai körében elvégzett felmérést követően megállapítást nyert, hogy a döntő többség számára az emelés mértéke nem éri el a kívánt szintet, ezért nem tudjuk elfogadni a megállapodást" - közölte a szakszervezet. Sokkal fontosabb tartják az alapbér nagyobb mértékű emelését, valamint az vállalatnál eltöltött évek magasabb arányban történő ellentételezést, a senioritási rendszer átalakítását.