Megkerülhetetlenné vált a biztosítási piacon a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. - írja a Népszava. Jó példa erre az ellenzéki vezetésű Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló BKV, amelynek menedzsmentje az igazgatósági ülésen azzal érvelt az alkusz bevonása mellett, hogy a biztosítási piac saját szabályrendszer szerint működik, így a cégvezetés lépéskényszerbe került.

Hiába kezdeményezett „felső vezetői egyeztetéseket több biztosítótársaságnál”, azok csak a jelenlegi kondícióknál kedvezőtlenebb feltételekkel vállalták volna 2022-re a vagyon- és felelősségbiztosítást. Vagy magasabb árért, vagy nagyobb önrész ellenében. Keszthelyi Erik cége, a Hungarikum vállalta, hogy „közreműködik a 2022-től esedékes vagyon- és felelősségbiztosítások beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatásában”.

A cég a jelenlegi szerződéses árnál is olcsóbb díjak „elérését irányozza elő” a jelenlegi biztosítási feltételek mellett, igaz, garanciát azért nem vállalt erre, ahogy ezt az igazgatóság tagjai szóvá is tették. A BKV vezetése ennek ellenére úgy vélte, hogy nélkülük nem tudnak kedvező tartalmú és díjazású szerződést tető alá hozni, mivel a közlekedési cég nem túl kívánatos szerződéses partner. Nem kis vita után az igazgatóság végül minimális többséggel elfogadta a biztosítási piacot letaroló Mészáros-Keszthelyi-féle cég bevonására vonatkozó javaslatot.