Átfogó felmérés készült a külföldön tanuló fiatal magyarokról. A szeptemberben induló tanévet is mintegy 20 ezer magyar fiatal kezdi másik országban, körükben készült a Youth Affluent Finance 2022 kutatás. Azok a fiatalok, akik elindulnak a nagyvilágba tanulni, valószínűleg az átlagosnál vállalkozókedvűbbek, nagyobb ambícióik vannak, és komolyabban készülnek világszerte versenyképes tudás megszerzésére, nemzetközi karrierre.

Ezt az előfeltevést a felmérés eredményei sem cáfolták meg. Az viszont szomorú hír Magyarország számára, hogy a tehetséges, külföldön tanuló diákok csupán negyede állítja, hogy biztosan visszatér Magyarországra, ha végez – derül ki a Blochamps Capital és a Hungarian Youth Association együttműködésében készült Youth Affluent Finance 2022 kutatásból.

"Valójában nagyon keveset tudunk arról, mit gondolnak a világról a fiatalok, pedig belőlük lesznek a következő évtizedek vásárlói, fogyasztói, munkavállalói, vezetői és családfenntartói. A hosszú távú piaci siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy a cégek és szolgáltatók megismerjék leendő ügyfeleik preferenciáit, viselkedését" - mondja Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója.

A Blochamps Capital privátbanki business intelligence cég és a külföldön tanuló magyar diákokat összefogó diákszervezet, a Hungarian Youth Association ezért most arra vállalkozott, hogy elkészíti itthon az első Youth Affluent Finance 2022 kutatást a külföldön tanuló magyar diákokra koncentrálva.

Ők szerepelnek a felmérésben

A friss tanulmány több száz fókuszcsoportos interjún keresztül, színes infografikákkal illusztrálva mutatja be, hol tanulnak, hogyan gondolkodnak a gazdaságról, a pénzügyekről, befektetésekről, saját karrierjükről és például nyugdíjas éveikről a ma 18-25 éves generáció tagjai.

Íme, a felső középosztály új generációja!

2005 óta, az akkori 6300-ról mintegy 20 ezerre nőtt a külföldön tanuló magyar diákok száma, így ma már százból nyolc 18-25 év közötti fiatal tanul külföldön – főként a jobb oktatási színvonal miatt. A diákok 88 százaléka ma a felső-közép vagy a középosztály tagjaként definiálja magát, azaz közülük kerülnek majd ki a következő évtizedek vagyonosai és privátbanki ügyfelei is.

„A külföldön tanuló magyar fiatalok rétege mindig egy alulreprezentált és alulkutatott közössége volt a magyar egyetemista társadalomnak annak ellenére, hogy mekkora szociális és gazdasági hatásuk volt Magyarországra az elmúlt években. Kutatásunk betekintést nyújt ennek a közösségnek a gondolataiba, érzéseibe, döntéseibe” – mondja Karagich Bálint, a több mint 7 ezer fős tagot számláló Hungarian Youth Association társigazgatója.

A fiatalok kint havi nettó 1,1 millió forintnak megfelelő kezdőfizetéssel, itthon pedig átlagosan 510 ezer forinttal számolnak, szemben az itthoni kezdők által elvárt 330 ezer forint körüli nettó bérrel. A külföldön tanulók arra számítanak, hogy öt év munkatapasztalat birtokában már 2,5 millió forintnak megfelelő összeget fognak keresni kint, és csupán negyedük állítja, hogy biztosan visszatér Magyarországra, ha végez – derül ki a kutatásból.

Az öngondoskodás mindannyiuk számára prioritás, de a többség nem gondolkodik állami nyugdíjban, sőt. Arra számítanak, hogy még idősödő szüleikről is nekik kell majd gondoskodniuk. Nyugdíjas éveik egzisztenciális biztonságának alapját pedig megtakarításaik fogják adni. A válaszadók 70 százaléka úgy számol, mire ők visszavonulnak a munka világától, a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában már nem fog működni. A diákok harmada ennek megfelelően másfajta eszközökbe fekteti nyugdíjcélú megtakarításit, mint a szülei; és minden második fiatal saját bevallása szerint már most rendelkezik hosszú távú öngondoskodási stratégiával – messze felülmúlva ezzel az idősebb generációk tudatossági szintjét.

"Ezért is van különösen nagy jelentősége, hogy mit gondolnak ezek a külföldön tanuló diákok a pénzügyekről és a pénzügyi szolgáltatókról. Mint kiderült, közel egyharmaduk egyelőre online tanácsadó platformot használ pénzügyei intézésére, de a többség úgy véli, hogy 100 ezer euró vagyon felett mindenképpen prémium vagy privátbanki szakértők segítségére tartanak majd igényt" - magyarázza Karagich István.

A fiatalok nagy többsége vonzónak tartja a kriptovaluták decentralizáltságát és a politikai befolyástól való védettségüket, ám 69 százalék mégsem fektetne pénzt ezekbe. Bár 80 százalékuk szerint a korosztályukat a rövid távú befektetések jellemzik, 41 százalékuk mégis úgy gondolja, hogy megtakarításuk legnagyobb részét ingatlanba fekteti majd.

Reddit- és Facebook-tippeken alapuló befektetések

Jelenleg a 18-25 év közötti korosztály 22 százalékának van már – jellemzően kis vagy közepes összegű – befektetése. Döntéseiket ezekkel kapcsolatban többségében Reddit- és Facebook-tippek, online brókercégek segítségével hozzák. Egyértelmű prioritás a fiatalok számára az esg, vagyis a fenntarthatósági szempontok érvényesítése a befektetések során.

„Merőben másképp viselkednek és gondolkodnak a pénzügyek területén is generációnk tagjai, csakúgy mint minden másban. Egészen mások a tanulmányi prioritásaik és a kommunikációs felületeik is, mint a mai 30-40-es korosztálynak voltak” – összegzi Pirigyi Soma, a Hungarian Youth Association társigazgatója a három hónapig tartó, több száz személyes, résztvevőnként egy-egy órás mélyinterjú készítése nyomán összeállt kutatás tanulságait.