Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karácsony ide, karácsony oda, a korlátozások miatt a vásárlók kifejezetten óvatosan fordultak az ünnepek előtti időszakra, látszik, az iparcikkes boltok még mindig csak kifelé kapaszkodnak a gödörből.

A friss heti monitoros statisztika szerint +0,2 százalék volt a hagyományos (web nélküli) boltos világ növekedése a december 4-én zárult héten az egy évvel korábbihoz képest. De nem mennyiségben, kilóban, literben, darabban (tehát nem volumenben), hanem az online kasszaadatok alapján (azaz ennyi pénz maradt a pénztárakban, ami folyóáras adat).

A blokkk.com kereskedelmi szakblog szerint ez méretes zuhanás a hagyományos boltokban a megelőző heti adatokhoz képest a november végét, december elejét átfogó héten: a korábbi hetekben 4,1, 2,4 és 1,9 százalékos volt ez az adat.

És mindez úgy, hogy az élelmiszeres boltokban minden héten 10 százalék körüli növekedést jeleztek a heti kasszás adatok, a gyógyszertárakban is ugrott a költekezés, a drogériákban is emelkedett a bevétel, de a különféle iparcikkes boltokban és a benzinkutakon visszaesés volt, nem is kevés.

A legutóbbi havi statisztika szerint októberben ugyanekkora volt a folyóáras mutató, +0,2 százalék, ez volumenben már 2,4 százalékos esést takart. És benne volt a webáruházas csatorna is, ami ugyanekkor nyilván feljebb húzta a havi összmérleget.