Példa nélküli lépést kezdeményezett az Európai Bizottság azzal, hogy javasolta Magyarország uniós támogatásai jelentős részének felfüggesztését, ami arra utal, hogy elfogyott a tagállamok türelme a budapesti vezetéssel szemben - írja a Bloomberg. Különösen a bögyükben lehet az európai vezetőknek Orbán Viktor miniszterelnök elszántsága kapcsolatai fenntartására Vlagyimir Putyinnal, Oroszország államfőjével.

Az EU vezetősége több mint egy évtizede sikertelenül próbája beterelni a tagállamok nyájába a budapesti kormányt, elnézve neki ellenséges magatartását az EU brüsszeli vezető testületeivel szemben. Még az sem járt következményekkel, hogy a magyar vezetés többször akadályozta az Ukrajnát sanyargató Oroszországgal szembeni szankciók elfogadását.

Itt a fenyegetés

Az Európai Bizottság azonban mos 7,5 milliárd euró EU-s támogatás befagyasztásával fenyegeti Budapestet, ha nem tesz meggyőző lépéseket a közösből kapott pénz felhasználásával kapcsolatos csalás és korrupció ellen.

Magyarország Putyin-párti álláspontja az Ukrajna elleni orosz invázió után nyilvánvalóvá tette az EU politikai osztálya előtt, hogy Orbán Viktor politikája nem csupán a magyar demokráciát fenyegeti, hanem az EU képességét is arra, hogy válaszoljon az agresszióra - véli Jacek Kucharczyk, a Carnegie Europe agytröszt Institute of Public Affairs kutatóintézetének vezetője.

Van rá válasz

A jogállamisági vitákban a magyar kormány az elmúlt években számíthatott a radikális jobboldali lengyel vezetés támogatására, amit némileg megkérdőjelezett, hogy a kőkemény oroszellenes politikát folytató lengyelek kifogásolják a puha magyar viselkedést Moszkvával szemben. Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke azonban biztosította magyar barátait, hogy kormánya az európai intézményekkel szembeni csatájukban mellettük áll. Már csak azért is mert nekik is megvan a maguk vitája Brüsszellel.

A magyar ellenzék szintén szkeptikus az európai intézkedések valódi keménységét illetően. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint az Európai Bizottság csak az idővel játszik, a feltételeit valahogy teljesíteni fogja Budapest, így végül jönni fog az EU-s pénz, ami tovább fogja stabilizálni az orbáni rezsimet Magyarországon.

A lengyel támogatás korlátja, hogy a jogállamisági mechanizmus felhatalmazza az európai kormányokat, hogy egy hónapig lamentáljanak azon, támogatják-e a Magyarországra eső pénz egy részének felfüggesztését vagy sem. Ráadásul ezt a határidőt további két hónappal meg lehet hosszabbítani. A tagországok többségének támogatására van szükség a bizottság javaslatának elfogadásához.

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.