Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú júliusi átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,2). A felmérésben vizsgált részindexek mindegyike csökkent júniushoz képest, a változások mértéke két esetben haladta meg a 4 százalékpontot - írja az MLBKT.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt, második alkalommal két hónap szűkülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2018 május-júniusában volt 50,0 pont alatt az index, amit nyolc hónapos bővülő trend követett.

A bmi szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 51,3. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019-ben is. Az ütem azonban még tovább gyengült, ennél alacsonyabb értéket legutóbb három éve mértünk (2016. május-június, egyaránt 50,9). A 2019 július havi index kisebb a júniusi (54,1) értéknél, és a nyolcadik legalacsonyabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júliusoké 52,8). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ennél magasabb volt (55,2), köszönhetően a 2016-2017-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,0; 55,5), az idei érték összességében így átlag alatti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe csökkent a júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenhetedik alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta tízszer volt alacsonyabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig öt alkalommal mértünk alacsonyabb júliusi értékeket a korábbi években.

A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek első alkalommal szűkülnek tíz hónap bővülés után, nagyon enyhe ütemben. Az idei júliusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a tizedik legkisebb júliusi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan júliusban további növekedésre utal, második alkalommal zsinórban. Az index értéke ugyanakkor alacsonyabb lett júniushoz képest, de átlag feletti értéknek tekinthető. Egyúttal a hetedik legmagasabb júliusi 1995 óta.