A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 53,1 – közölte a felmérést készítő Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest hetedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva.

A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig még mindig erős növekedési ütemet mutat.

A termelt mennyiség erősebb ütemben bővült.

A foglalkoztatottság alindexe két hónappal ezelőtti szűkülő üteme megfordult.

A szállítási átfutási idő értéke ezúttal némileg csökkent, és továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra.

A 2021 október havi index nagyobb a szeptemberi (52,0) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az októbereké 52,1).

Az elmúlt három évben az októberi átlag az e havinál picit magasabb volt (53,3). Az idei érték így összességében átlag feletti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.