A friss bejelentés szerint a korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú márciusi átlagot (52,6 pont), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,2 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent februárhoz képest, de a változások mértéke két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A gyorselemzés szerint tavaly a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 elején is. Az ütem némileg gyengült, de nem marad el sokkal a tavaly tavaszi értékektől. A 2019 március havi index kisebb a februári (55,5 pont) értéknél - állapították meg a logisztikusok.

A részindexek közül a termelési mennyiség mutatója csökkent februári értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenharmadik alkalommal.

Az új rendeléseké erősebben gyengült, de 50 pont felett maradt. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan márciusban is növekedésre utal, nyolcadik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke alacsonyabb lett februárhoz képest, de ezzel is a tizedik legmagasabb márciusi 1995 óta.

A beszerzési árak mutatója alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincötödik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex növekedett februárhoz képest, és továbbra is 50 pont fölött maradt, így negyvenöt hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindexnél viszont eltérő a folyamat: a mutató csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését.

E hónapban a bors, csirkecomb, csirkemell, festék, fokhagyma, gyümölcsök, hagyma, karaj, ötvözött acél, paprika, réztermékek, szója és tömítő anyagok kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt adalékanyagokból, Böhler-elektródából, burgonyakeményítőből, fali lámpából, kondenzátorokból, öntvényekből, passzív elektronikai alkatrészekből és vintage lámpából. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.