Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részindexek közül a termelési mennyiség mutatója csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenkilencedik alkalommal. Az új rendelések indexe is némileg erősödött.

A foglalkoztatottsági mutató az elmúlt hónaphoz hasonlóan szeptemberben további növekedésre utal, negyedik alkalommal zsinórban. Az index értéke némileg kisebb lett augusztushoz képest, de átlag feletti értéknek tekinthető, a nyolcadik legmagasabb szeptemberinek.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradt. A beszerzési árak indexének értéke alacsonyabb lett, de ez is 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest és 50 pont alá csökkent. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest, ennek lett most vége.

Az exportindexnél némileg eltérő a folyamat. A mutató értéke szintén csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyengébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

E hónapban alapanyagok, bükk, csirkemell, késztermékek, nyers tej és tölgy kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, barackból, elektronikai speciális eszközökből, gyógyszerösszetevőkből, nyers tejből, palackból és színes fóliából. Jelentősebb árcsökkenésről acél és lemez esetében számoltak be az MLBKT válaszadói.