Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,4 pont), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A mutató komponensei közül a termelési mennyiség nőtt novemberi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenkettedik alkalommal. Az új rendelések indexe némileg erősödött, és szintén 50 pont felett maradt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően decemberben csökkenésre utal, egyhavi bővülés után. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, a tizedik legalacsonyabb decemberinek - közölték a logisztikusok.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett novemberi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A beszerzési árak mutatója magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennegyedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett novemberhez képest, és a stagnálást jelző 50 pont fölött maradt. Az exportindexnél hasonló a helyzet: nőtt az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését első hónapja.

Ebben a hónapban csirkemell, csirkerészek, gyümölcsök és tojás kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt búzakorpából. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a cégek.