A korábbi januárokkal összevetve az idei érték enyhén alulmúlja a hosszú távú januári átlagot (52,6 pont), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (56,6 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent decemberhez képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot - közölték a logisztikusok.

A mutató komponensei közül a termelési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenharmadik alkalommal. Az új rendelések mutatója indexe némileg gyengült, de szintén 50 pont felett maradt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően januárban növekedésre utal, első alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett decemberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, a tizenegyedik legmagasabb januárinak.

A beszerzési áraknál az index értéke alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legkisebb januári.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent decemberhez képest, de 50 pont fölött maradt, így négy hónapja tart a bővülő trend. Az exportindexnél is hasonló folyamatról lehet beszélni: ez is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését harmadik hónapja.

Az idei első hónapban elektronikai anyagok, gyümölcsök, tejpor és tojás kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt elektronikai speciális eszközökből, kondenzátorokból, passzív elektronikai alkatrészekből és sertéshúsból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, repce és sertéshús esetében számoltak be.