Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az októberi index nagyobb a 2018 szeptemberi (54,1 pont) értéknél, és a második legmagasabb októberi érték.

Az egyes részmutatók közül a termelési mennyiség indexe növekedett szeptemberi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincnyolcadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke októberben.

Az új rendelések mutatója erősödött, a mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan októberben is növekedésre utal, harmadik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke magasabb lett szeptemberhez képest, és ezzel a harmadik legmagasabb októberi 1995 óta.

A beszerzési áraknál a mutató  nőtt, ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincadik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt szeptemberhez képest, és továbbra is 50 pont fölött maradt, így már negyven hónapja folyamatosan az import mennyiségének növekedését jelzi. Az exportindexnél hasonló a folyamat.

Októberben acél, akác, alumínium, aroma, bányagép-alkatrész, csirkecomb, csirkemell, csirkeszárny, fa alapanyag, flakon, fürdősó, gumiipari alapanyag, gyümölcsök, kábel, masszázsolaj, poliamid, réz, síklemez, tej, tégely, tölgy és üzemanyag kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt csirkéből, csirkemell filéből, dolomitból, elektronikai komponensekből, fuvarozási kapacitásból, gyümölcsökből (málna, eper), kábelekből, munkahengerből, műanyaggranulátumból, műanyagrudakból, papíripari alapanyagból (rost), passzív elektronikai alkatrészekből, speciális laprugóból, tejből, timföldhidrátból és vasanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről az ezüst esetében számoltak be a cégek.