A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú augusztusi átlagot (52,8 pont), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1) sem - közölték a logisztikusok. A júliusi érték 51,3 pont volt.

A termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvennyolcadik alkalommal.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan augusztusban további növekedésre utal, harmadik alkalommal zsinórban. Az index értéke némileg magasabb lett júliushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető. Egyúttal a hatodik legmagasabb augusztusi 1995 óta.

A beszerzési árak mutatója magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és továbbra is 50 pont fölött maradt. Az exportindexnél hasonló folyamatról lehet beszélni.

A hónapban bükk, csirkemell, csirkeszárny, elektronikai komponensek, gyümölcsök, kakaóbab, kávé és réz kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csőből, lemezből, szappangyártáshoz szükséges speciális anyagokból, színes fóliából és tejszínből. Jelentősebb árcsökkenésről acél, etilén-glikol és lemezacél esetében számoltak be.