A korábbi májusi értékekkel összevetve az idei érték kisebb, mint a hosszú távú májusi átlag (52,1 pont), az előző három év e havi értékeinek átlagát viszont felülmúlja (51,0 pont).

A felmérésben vizsgált részindexek közül a csökkenő indexek száma alig haladja meg a növekvőeket áprilishoz képest. A változások mértéke 6,8 százalékpontnál nem volt nagyobb értékű - írták a logisztikusok.

A termelési mennyiség indexe csökkent az áprilisi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi, 1995 óta csupán két alkalommal volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések mutatója csökkent, de 50 pont fölött maradt, e mostani értéknél 1995 óta soha nem mértek magasabbat májusban.

A vásárolt készletek indexe nőtt, ez a legnagyobb májusi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági mutató májusban is növekedésre utal, az index értéke kisebb lett áprilishoz képest, de átlag feletti értéknek tekinthető.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent az áprilisi értékéhez képest és 50 pont fölött van, ez a legmagasabb májusi adat.

A beszerzési áraknál a májusi index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb májusi érték (93,4 pont).

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent áprilishoz képest, de bőven 50 pont fölött maradt. Az exportindex is kisebb az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését.

Ebben a hónapban acél, alumínium, cukor, egész nyúl, festék, karton, máj, műanyag, papír, sárga réz és saválló rozsdamentes alumínium kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, bútorlapból, bútorszerelvényből, címkéből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, gumiáruból, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, lemezből, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból és vegyipari alapanyagból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.