Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi júniusi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (51,9 pont) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is felülmúlja (50,8 pont). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél 1995 óta csupán egy alkalommal volt ennél magasabb mért érték e hónapban.

A részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét kivéve bővülő részindexeket figyelhetünk meg. A változások mértéke 5,1 százalékpontnál nem volt nagyobb értékű - írták a logisztikusok.

Így festenek a bmi komponensei

A termelési mennyiség mutatója nőtt a májusi értékéhez képest, s 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi, 1995 óta ez a legmagasabb júniusi érték.

Az új rendelések indexe növekedett, 50 pont fölött maradt, 1995 óta ez szintén a legmagasabb júniusi érték.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben, és ebben az évben is szinte végig 50 pont alatt volt. Az eddigi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek mutatója csökkent, de 50,0 pont felett maradva még mindig bővülést mutat, de a májusinál gyengébb ütemben. Az idei indexérték a legnagyobb e havi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index júniusban is növekedésre utal, bár a mutató értéke kisebb lett májushoz képest, így is átlag felettinek tekinthető.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50 pont fölött van tizenötödik alkalommal két hónap szűkülés után.

A beszerzési áraknál a helyzet nem változott, bőven 50 pont felett maradva nagyon erős árnövekedést jeleznek a válaszadók szerint. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb e havi érték.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent májushoz képest, de bőven 50 pont fölött maradt. Az index immár negyedik hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését. Az exportindexnél hasonló a folyamat, 50 pont fölött maradt.

Mi drágult, miből van hiány?

E hónapban acél, cukor, egész nyúl, festék, karton, máj, palack, sárga réz és saválló rozsdamentes alumíniumcső kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt acélból, chipből, címkéből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fali lámpából, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, gumiárúból, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, konténerből, kötőelemből, lemezből, palackból, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, segédanyagokból, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.

Nagy Márton nem így látja

Elkerülhetetlen, hogy hamarosan recesszióba jussanak a fejlett piacok, amitől Magyarország sem tudja magát függetleníteni – mondta csütörtökön Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Véleménye szerint az esetleges béke a szomszédban a régi világot már nem hozza vissza, de stabilizálódhat a jövőkép, szemben azzal, ahogy most hétről-hétre kell élni.

Az infláció, az ezt tetéző szankciók olyan helyzetet állítottak elő, hogy a világ fejlett államai mesterséges recesszióba tolják magukat, és ettől a magyar gazdaság sem tudja teljesen függetleníteni magát – mondta a Matthias Corvinus Collegiumon tartott előadásban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.