A felmérésben vizsgált részindexek fele növekedett márciushoz képest, ennek mértéke egy esetben érte el az 5 százalékpontot - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT)..

Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme nem erős, és a bmi-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség bővült, a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg 50,0 pont alá kerülve enyhe szűkülésre utalnak - írták a logisztikusok.

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi második alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenháromszor volt magasabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések mutatója növekedett, és 50 pont fölött maradva jelzi, a mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig ötször mértek magasabb áprilisi értéket.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem némileg enyhült. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek értéke egy havi bővülés után első alkalommal szűkül, enyhe ütemben, az idei áprilisi indexérték a hatodik legkisebb áprilisi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági mutató - az elmúlt hónaptól eltérően - áprilisban csökkenésre utal, átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a kilencedik legkisebb áprilisinak.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően kilencedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb áprilisi.

A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és szűkülésre utal, aminek üteme még enyhe.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, és 50 pont alá került. Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését második hónapja.

E hónapban acél, edzett acél, lemez és sárgaréz kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, bútorlapokból, fa bútorszerelvényekből, fali lámpából, fecskendőből, kartonból, lemezből, maszkból, műanyagból, műanyag laboratóriumi kellékekből, papírból, rozsdamentes lemezből, speciális elektronikai eszközökből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.