A beszerzési menedzserindex (bmi) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 55,9 , pont lett, ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest ötödik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A bővülés üteme erősebb lett, és a bmi-t alkotó részindexek összességében kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét. A foglalkoztatottság alindexe viszont némi szűkülést jelez.

Az egyes komponensek közül a termelési mennyiség indexe enyhén nőtt júliusi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi hatodik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések mutatója enyhén csökkent, de 50 pont fölött maradt, eddig egyszer sem mértek magasabb augusztusi értéket.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, de az ütem enyhült, a mutató értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0ont alatt volt. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egyhavi szűkülés után negyedik alkalommal bővül, a júliusinál alig gyengébben, ez az idei indexérték is a legnagyobb augusztusi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index augusztusban csökkenésre utal, háromhavi bővülés után. Az index értéke kisebb lett júliushoz képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint az ötödik legkisebb augusztusinak.

A beszerzési áraknál esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb augusztusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és 50 pont fölött maradt. Az exportindex értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését hatodik hónapja.

Ebben a hónapban alapanyagok, csavar, cső, edzett acél, egész nyúl, fa, fém, kacsamell, lemez, máj, pulykamell, pulykanyak, sárgaréz, üveg, vasáru és zárszelvény kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumból, csomagolóanyagból, fali lámpából, fémből, gumiból, gyümölcsből, kartonból, lemezből, mézből, műanyag alkatrészből, öntvényből, rézből, rozsdamentes acélból, speciális elektronikai eszközből, szilikon alapanyagból és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.