Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a bővülés üteme némileg enyhébb lett, a bmi-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig még mindig erős növekedési ütemet mutat - állapították meg a logisztikusok.

A szállítási átfutási idő értéke ezúttal is némileg csökkent, és továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra.

November összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a novembereké 52,5 pont).

A mutató komponensei közül a termelési mennyiség csökkent októberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi kilencedik alkalommal.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50 pont fölött maradt - mostani értéknél 1995 óta csak egyszer mértek magasabb novemberi értéket.

Egyre hosszabb a szállítási átfutási idő

A szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban is szinte végig 50 pont alatt volt, azaz romlott a helyzet. Az eddigi novemberi értékeket nézve a mostani a legalacsonyabb.

A foglalkoztatottsági index novemberben növekedésre utal, második alkalommal egyhavi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett októberhez képest, de átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a kilencedik legnagyobb novemberinek.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50 pont fölött van nyolcadik alkalommal, két hónap szűkülés után. A bővülés üteme inkább enyhévé vált. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát.

Hiány van az alapanyagokból, minden nagyon drágul

A beszerzési árak mutatója nőtt, 50 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez az MLBKT válaszadói szerint. Ezzel a beszerzési árak tizenhatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb novemberi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent októberhez képest, de 50 pont fölött maradt. Az exportindex is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését.

E hónapban acél, acéltekercs, arany, egész nyúl, máj, papír, pulykamell, pulykanyak, sárgaréz és vas kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt acélból, alapanyagokból, alátétből, alumíniumból, címkéből, csavarból, csőből, dobozból, elektronikai eszközökből, elektrotechnikai eszközökből, energiahordozókból, esztergált termékekből, fali lámpából, fémből, gumiáruból, hűtőberendezésből, kartonból, kábelekből, konténerből, kötőelemekből, lemezből, malátából, műanyagból, műanyag granulátumból, nyersanyagokból, öntvényből, papírból, papír alapanyagból, pigmentből, sörös dobozból és vasból.

Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be az MLBKT válaszadói.