A korábbi júliusi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,3 pont) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is felülmúlja (54,0 pont)- írták a logisztikusok.

A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét kivéve bővülő részindexeket figyelhetünk meg. A változások mértéke 2,1 százalékpontnál nem volt nagyobb értékű.

A hetedik havi index nagyobb a júniusi 57,0 pontos  értéknél. Július átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4 pont; a júliusi értékeké 52,3 pont).

A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél 1995 óta csupán 2014-ben volt ennél magasabb mért érték e hónapban.

A komponensek közül a termelési mennyiség indexe nőtt a június havi értékhez képest, s 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenhetedik alkalommal. 1995 óta ez a legmagasabb júliusi érték.

Az új rendelések indexe növekedett, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. 1995 óta ez a legmagasabb júliusi érték.

A foglalkoztatottsági index júliusban is növekedésre utal-

A beszerzési mennyiség indexe enyhén csökkent júniushoz képest, a bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, emellett a legmagasabb júliusi adat.

 A beszerzési árak mutatója tovább emelkedett, bőven 50 pont felett maradva nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően hatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb e havi érték.

A külpiaci mutatók közül az exportindex csökkent júniushoz képest, de 50,0 pont fölött maradva bővülést mutat. Az importindexnél szintén bővülés volt, de erősebb.

E hónapban acél, cukor, egész nyúl, karton, máj, palack, sárga réz és saválló rozsdamentes alumíniumcső kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, bútorlapból, cementből, chipből, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, gumi alapanyagból, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, lemezből, öntödei alkatrészekből, palackból, papírból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból, vászonból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be - írták a logisztikusok.