Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

„Az év elejei adatokból azt látjuk, hogy a munkavállalók hangulata közeledik a járvány előtti szinthez és hozzáállásukat már az ötödik hullám sem befolyásolta érdemben” – mondta a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója. Kiss Márk István szerint fokozatosan stabilizálódó hazai munkavállalói hangulat tapasztalható és az előző évhez képest a dolgozók már jóval optimistábban ítélik meg a saját helyzetüket.

2022 első negyedévében, vagyis a több mint két éve tartó járvány ötödik hulláma idején készített felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 78 pontos értéket vett fel, ami 3 pontos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához, illetve 1-2 pontos javulást az előző negyedévekhez képest.

A megkérdezett munkavállalók harmada tart attól, hogy egy éven belül esetleg elveszíti az állását - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából. A válaszadók majdnem fele (48 százalék) állította azt, hogy a háztartása legfeljebb három hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén, 17 pedig azt állította, hogy kevesebb, mint egy hónapot, ugyanakkor közel negyedük (23,5 százalék) több, mint egy évet is kibírna.

A kutatás részletesen kitér arra is, hogy a háztartásban milyen alternatív források állnának rendelkezésre a megélhetési költségek fedezésére: a válaszadók 69 százaléka szerint marad valaki a háztartásban, akire támaszkodhatnak; kétharmaduk állította azt, hogy kölcsön tudna kérni olyan családtagtól, rokontól, akivel nem lakik közös háztartásban, valamivel több, mint felüknek pedig valamelyik barát tudna segíteni.

A nehezebb és stresszesebb időszakok átvészelésére az emberek 70 százaléka fordulhat valamilyen általános külső segítséghez (családtagokhoz, távolabbi rokonokhoz). Az is kiderült azonban, hogy a megkérdezettek közel negyede nem rendelkezik olyan típusú biztosítással, amely munkanélküliség esetén anyagilag kisegítené biztosítással, de hajlandó lenne a megkötésére.

Kiss Márk István szerint a munkavállalók egyre nagyobb hányada számára világos, hogy egy nehezebb időszak – rosszabb esetben jövedelemkiesés esetén – nincs elegendő pénzügyi tartaléka a szokásos kiadások és a hiteltörlesztés fedezetére. „Tapasztalataink szerint a korlátozások, illetve feszültebb időszakok idején jelentősen megnő az érdeklődés a különböző jövedelempótló biztosítások iránt. Érdemes tehát a nem várt eseményekre előre felkészülni és kalkulálni az esetleges következményekkel” – tette hozzá a vezérigazgató.

Pozitív fejleménynek számít, hogy már az egymást követő harmadik negyedévben is rekord magasan áll a munkavállalók azzal kapcsolatos önbizalma, hogy mennyire könnyen találnának maguknak új állást: a felmérésben regisztrált 63 pont az előző év azonos időszakában 56, 2020-ban pedig 55 pont volt. Az ezzel kapcsolatos részkérdésben a válaszadók több mint fele állította azt, hogy könnyen, vagy nagyon könnyen találna új, a képzettségének megfelelő munkát, amennyiben elveszítené az állását: ez az érték az előző év hasonló időszakával összevetve 8 százalékpontos emelkedés, ami egyértelmű optimizmusra ad okot.

A felmérés szerint az elmúlt negyedévhez képest változatlanul 79 ponton áll a munkavállalók azzal kapcsolatos optimizmusa, hogy mennyire érzik biztosnak a jelenlegi pozíciójukat. A most regisztrált érték ugyan még jócskán elmarad a két évvel ezelőtt mért 91 ponttól, ugyanakkor érzékelhetően optimistább a 2021-ben mért 73-77 pont között mozgó értékeknél. Az erre vonatkozó részadatok szerint 62-ről 61 százalékpontra esett azok aránya, akik a saját pozíciójukra vonatkozóan is azt gondolják, hogy az több mint öt évig biztosan megmarad.