Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rekord közeli szinten lévő devizatartalék nem biztosíthat forrást a külföldi tőke visszaszorításához - az állami tulajdonszerzésekhez - és az önkormányzatok adósságának törlesztéséhez - válaszolta a Magyar Hírlapnak adott interjúban az erre vonatkozó kérdésre Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke. Igaz, hogy a 2008-as válság előtt a jelenlegi kétszerese volt ez a tartalék, de célja az, hogy az ország állni tudja a külföldi cégek, befektetők rohamát, ha azok ki akarnák vonni a pénzüket Magyarországról.

"Nem" volt a válasz arra a további kérdésre is, amely szerint fel lehetne-e használni a tízezermilliárd forintos összeg egy pici részét? Ez is komolyan veszélyeztetné a forint árfolyamát, mert a magyar deviza gyengítésére játszó spekulánsokkal szemben lefegyverezné az országot.

Az Orbán-kormány is eltolta

Bod Péter Ákos szerint az állami tulajdonszerzés nem indítja be a gazdasági növekedést: miután a költségvetés deficites, az autópálya-építésre, a vasút korszerűsítésére, a színvonalas oktatásra és egészségügyi ellátásra sincs elég pénz, nemhogy bankok, energiacégek visszavásárlására.

A jobboldali kötődésűnek tartott közgazdász szerint a kormány túl sok konfliktusos ügyet vállalat fel, ami elriasztotta a külföldi cégeket a további beruházásoktól. A banki hitelek is lefagytak, és a kis- és középvállalatok kisegítésének eredményei egyelőre nem látszanak. A gazdaság motorjait nem sikerült beindítani. Ezért szerinte a 2010 előtti kapkodó kiigazítás és az azutáni nem szokványos gazdaságpolitikai lépések is felelősek, mert ártottak a beruházási klímának.

A volt MNB-elnök szerint mielőbb meg kell kötni a megállapodást az IMF-fel, mert ez önmagában mérsékelheti az államháztartás finanszírozási terheit.