Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bokros Lajos az ATV-nek adott interjújában - amit mások mellett a 24.hu és az Mfor is szemléz - régi jó szokásához híven lesújtó képet festett a magyar gazdaság helyzetéről. A róla elnevezett 1995-ös csomagról azt mondta, hogy az becsületes ajánlat volt a magyar népnek mert megmondták az embereknek, hogy mire készülhetnek

Akkor az a gazdaságpolitikai és monetáris kiigazítás helyrehozta az országot, most pedig az a kormány, amely maga nyomta be az országot a válságba, igyekszik néhány látszatintézkedéssel ezt a válságot kezelni - fejtegette a volt pénzügyminiszter. Nem lényegtelen körülmény, hogy 1996-ben Magyarország nem volt az EU-tagja, fel sem merülhetett, hogy a mostanihoz hasonló ingyen pénzt, támogatást kapjon az ország.

Az Orbán-kormány a hibás

A mostani válság – az infláció és az államadósság elszabadulása – Bokros szerint az Orbán-kormány helytelen, szakszerűtlen gazdaságpolitikájának a következménye. A magas inflációt nem a háború idézte elő, hanem a kormány: az infláció megugrásának a februárban indult háború csak lökést adott.

Bokros úgy véli, 2008-hoz hasonlóan most is fenyeget az államcsőd lehetősége. Ezt a veszélyt az Európa Uniótól érkező eurómilliárdok háríthatnák el.

Káros a rezsicsökkentés

A volt pénzügyminiszter szerint a rezsicsökkentéssel velejéig káros, a gazdaságot romboló intézkedés, nem ösztönöz takarékosságra. Csak a rászorulóknak kellene támogatást adni. Fel kell adni a benzinárstopot, mivel annak nyomán csak a hiány és a feketepiac erősödik.

A kata szerinte rossz volt, mivel egy jelentős réteg felmentést kapott a társadalombiztosítási járulék megfizetése alól.