A Népszava úgy tudja, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminiszter igent mondott az MDF elnökségének, azaz vállalja, hogy a párt listavezetője legyen a júniusi európai parlamenti választásokon. A hivatalos válasz szombaton várható. Eközben a pártban éles vita alakult ki arról, hogy Borkros szellemisége megfelel-e az antalli konzervativizmusnak.

Politológusok szerint jó húzás lehet a körvélemény 60 százaléka által utalt, 40 százaléka által viszont kedvelt liberális közgazdász indítása. Ez azonban nem az illető kvalitásainak szól, hanem annak, hogy ismert név, ha vitákat kavar is, így a tartósan a parlamenti küszöb alatt lévő kis pártra irányíthatja a figyelmet.

Emellett az MDF azzal, hogy a radikális reformok szószójaként, a piac és a magántulajdon következetes híveként lép fel, az SZDSZ-szel száll harcba, így Bokros megszerzése elszipkázhatja az ellenféltől az ezeket az értékeket támogató szavazókat. Ha az expénzügyminiszter kikerül Brüsszelbe, az nem jelenti azt, hogy nem vehet részt aktívan a belpolitikában.