Bokros Lajos szerint a pártok értékrendje változik, így jutott el az MDF odáig, hogy elfogadja az ő általa képviselt reformprogramot.

Az MDF kormányfőjelöltje a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, hogy míg néhány hónapja még épphogy csak megválasztották EP-listavezetőnek, addig múlt szombaton miniszterelnöki jelölése már 91 százalékos többséget kapott.

Az elmúlt hónapokban ugyanis sokakkal sikerült a párttal elfogadtatnia reformprogramját, és bizonyítania, hogy amit ő képvisel, "egy zárt logikai rendszer", amit "nem lehet kikezdeni anélkül, hogy az egész építmény össze ne omolna" - mondta.

Bokros szerint a nagy állam, a nagy újraelosztás káros a társadalomra, amit a Bajnai-kormány nem volt képes orvosolni, noha az országot megmentette az államcsődtől.

Véleménye szerint az általa képviselt gazdasági szabadelvűség és a konzervativizmus jól összeférnek. Koncepciójában aláhúzta az önkéntes társadalmi szolidaritás jelentőségét, vagyis annak a fontosságát, hogy az emberek jó érzéssel és büszkén megfizessék az adóikat. Ebből azonban Bokros véleménye szerint ma semmi sem érvényesül.

A Népszabadság kérdésére a kormányfőjelölt kifejtette, hogy nem tartja az MDF által javasolt szociális kártyát olcsó népszerűségszerzésnek, hanem inkább annak a módjának, hogy az adófizetők lássák, pénzüket jól használják fel, a szociális kiadások csak a rászorultakon segítenek és csak a szükséges termékek vásárlására lehet használni.