A forint további leértékelődése csak mélyítené Magyarországon a recessziót és a likviditás további szűküléséhez vezetne a bankrendszerben - vélekedett Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az AmCham hétfői rendezvényén. Hozzátette: veszélyes magasságban van jelenleg az euró árfolyama, mert nem csak a likviditást szűkíti a rendszeren belül és gátolja a GDP növekedését, de növeli az államadósságot is. A legfontosabb - Urbán szerint - hogy ne induljon be bizalomvesztési spirál a forint ellenében.

Bokros Lajos, az MDF Európai Parlamenti listavezetője, a CEU egyetemi tanára szerint egy ilyen nyitott gazdaságban a jelenlegi árfolyamrezsim keretein belül nem alkalmazhat a jegybank kizárólag inflációs célkövetést. Ugyanúgy figyelemmel kell lennie az árfolyamra és a kamatokra is  tette hozzá.

Urbán szerint az MNB jól tette ősszel, hogyminden kritika ellenére a kamatemelés eszközéhez nyúlt, ugyanis a magas kamatok kevésbé érintik hátrányosan a gazdaságot, mint a túl gyenge forintárfolyam.  Az OTP vezérigazgató-helyettese úgy vélte, a mostani elemzések egy éven belül a 280-as szintig tartó visszaerősödést vélik reálisnak a forint számára az euróval szemben.

Bokros szavaiból kiderült, a volt pénzügyminiszter nem tartja lehetséges forgatókönyvnek az államcsődöt, többek között uniós tagságunk és az IMF támogatása miatt. Megvédte a kormány őszi lépését, szerinte ugyanis időben fordultunk az IMF-hez, amint a kabinet felismerte a finanszírozásban adódó lehetséges problémákat. Ha a kormány megteszi szükséges lépéseket, akkor nem lesz probléma a refinanszírozás sem - fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország iránti bizalom visszaállításához jelentős és esetenként népszerűtlen reformlépésekre van szükség. A jelenlegi politikai helyzettel kapcsolatban Bokros annyit mondott, érthető, ha az ember beteg, akkor nem nagyon akar elfogadni gyógyszert attól az orvostól, akit a betegségéért okol.

Néhány napja volt a vizitdíjról szóló népszavazás születésnapja. Az emberek lehet, hogy ma másképp szavaznának-e kérdésben - mondta Bokros. A politikai elit felelőssége lenne elmagyarázni az embereknek, miről is szólt az a szavazás és mi is a kérdés. Ez egyszerű, az országban az összes háziasszony megérti, nem lehet többet költeni, mint amennyit megkeresünk. Minden, a megtermelt jövedelmen felül elköltött összeg a jövőt terheli - fogalmazott a szakember.