Az elmúlt években fokozatosan csökkent a boltos világban a foglalkoztatottak és ezen belül az alkalmazottak száma. A múlt évben a járvány miatti kényszerű korlátozások és az iparcikkes piac zuhanása ellenére azért nem esett nagyobbat a létszám, mert közben a napicikkes boltok feltöltötték a létszámot - írja a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog.

Tovább esett a foglalkoztatottak száma, a negyedik negyedévben is. Szakmunkásból is kevesebben dolgoznak a boltokban, de ennek a technológiaváltás, a digitalizációs technika az oka. Önkiszolgáló pénztárhoz sem kell szakképzettség, nagy baj is lenne.

A friss foglalkoztatotti statisztikából kitűnik, hogy 2020 negyedik negyedévében is esett a foglalkoztatottak, ezen belül pedig az alkalmazottak száma a boltokban. De hosszabb távon is csökkent a létszám. A 19 órás zárás egy műszak körüli üzemidőt farag le az érintett boltos körben (elsősorban a napicikkes boltokban, nagy szakáruházakban és a plázákban).

Sok iparcikkes boltos (ezeket csak a plázákban érintette a 19 órás zárás) megpróbálta kihúzni karácsonyig, a nagyobb ajándékvásárlás reményében, de a vásárlók nagyon óvatosak voltak. A kisebb ajándékvásárlás pedig szertefoszlatta az utolsó reményeket is, folytatódott a boltok bezárása, ami még a felkapottabb plázákban is szembetűnő. Ez lefelé nyomta a foglalkoztatás mérlegét.

Az élelmiszer, napicikk boltok sok dolgozót átvettek a bezárásra kényszerült vendéglátásból, szállodákból, ráadásul a korábban gyakori külföldi munkavállalás is ellehetetlenült a boltos dolgozók számára, hiszen külföldön is korlátozták a működésüket.

A hozzáértők száma csökken

A boltos alkalmazottakon belül a legkényesebb terület a szakképzett bolti dolgozók köre. A foglalkoztatotti statisztikából kihámozható, hogy a középfokú szakmai végzettséggel rendelkezők (akiknek érettségijük nincs, csak szakmai végzettségük) száma a 2018-as 108 ezerről 2019-ben 99 ezerre, 2020-ban pedig 91 ezerre csökkent. Ennek hátterében egyrészt a szakmai végzettségű dolgozókat már nem igénylő önkiszolgáló rendszer térhódítása húzódik meg (amibe például a diszkont, vagy éppen egy csemegepult nélkül dolgozó falusi kisbolt is beletartozhat). Az önkiszolgáló boltban szakeladó nincs, csak pénztáros és árufeltöltő. És a nagyot nyomuló webáruházak hátterében sem szükséges a szakeladó (más országokban sem). Az árut ki kell rakni a polcra, vagy összeválogatni egy pakkba kiszállításra, a pénztárgépek pedig ma már mindent tudnak és kiszámolnak.

Ja, ha valaki a pénztárosnak is szakképesítést szeretne, akkor mit csináljon a vásárló az önkiszolgáló kasszával. Ebből is látszik, hogy a digitalizáció letarolja a hagyományos boltokat is. A csemegepultok is szorulni fognak, mivel egyre népszerűbb a gyári csomagolás, ez járványidőszakban pedig nem is véletlen. A "lehet-e két dekával több, vagy kevesebb" maszkban, amikor a vásárló mielőbb szabadulna a boltból, nem a legnépszerűbb műsorszám. Persze, van olyan vásárló is, aki sorban áll, hiszen máshova a korlátozások közepette nem mehet.