Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében: a lakosság csupán 30 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget - kezdi közleményét a Bonduelle, amely reprezentatív kutatást készített ennek apropóján.

Az élelmiszer feldolgozó cég kutatásának egyik legfontosabb megállapítása, hogy Magyarországon a lakosság alig 19 százaléka az, aki hetente 4-6 alkalommal vásárol zöldséget, vagyis intenzív zöldségfogyasztónak tekinthető. De a felnőtt magyar lakosság majdnem fele (49 százalék) hetente egyszer vagy annál is ritkábban vesz valamilyen terményt, 32 százalék pedig csak heti 1-2 alkalommal tesz így. Ennek fényében nem meglepő, hogy a magyarok mindössze harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, míg 70 százalék saját bevallása szerint csak néha/ritkán eszik úgy, ahogy azt kéne.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével közös reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya az étkezésünkben, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban. Legnépszerűbb zöldségeink közé sorolhatjuk a burgonyát, valamint a vacsorához fogyasztott paradicsomot és paprikát, ezek sem teszik ki azonban nagy részét - csupán egynegyedét - a hazai fogyasztók étkezésének.

Bonduelle

Ennek valamilyen szinten tudatában is vannak a magyarok: az eredmények szerint a lakosság mindössze közel harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint csak néha/ritkán tesz így.  A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A motivációs tényezőket tekintve leginkább azért fogyasztanak a magyarok zöldségeket, mert egészségesek (75 százalék) és finomak (61 százalék), vitamindúsak (55) és rostban gazdagok (52 százalék). A környezettudatosság - főként az élelmiszer-pazarlás elkerülésére való törekvés - egyre inkább jellemző a társadalomra, azonban egyelőre nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motivál minket a zöldségfogyasztásra, ez az utolsó a listán.

A Bonduelle számára a hosszú távú fenntarthatóság, a gazdaságosság és a környezetre gyakorolt pozitív hatás élvezi az egyik legnagyobb prioritást. A hüvelyesek és zöldségek termesztése kevesebb terhet ró a környezetre, ráadásul széles spektrumot kínálnak tápanyagok, színek, textúrák és ízek tekintetében, ezért vezették be új termékcsaládjukat, a Légumiót.