Minden egyes kilogramm építési bontási törmelék után egy forintot fizetne a gyűjtőnek, majd a hulladékot feldolgozva hat forintért adná tovább az útépítő cégeknek a magyar állam - ezek az előzetes tervek, amelyeket Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár a TeSzedd! programmal kapcsolatban ismertetett. A becslések szerint évi 18 millió tonnát kitevő bontási törmelékek felvásárlására 6 milliárd forintot fordítana az állam - vagyis a teljes becsült mennyiség egyharmadát, 6 millió tonnát tudna újrahasznosítani. Ez a kezdeti célkitűzés azonban még jócskán elmarad az EU 2020-as újrahasznosítási céljaitól, eddigre ugyanis a nem veszélyes építési-bontási törmelékek 70 százalékát kellene újrahasznosítanunk - olvasható a Greenfo.hu-n.

A bontási hulladékok felvásárlásával csökkenthető lenne azok illegális lerakása, ugyanakkor a gyűjtésből és a feldolgozásból az államnak újabb költségei keletkeznének. A terv az, hogy az útépítéseknél kötelezővé tennék a bontási törmelékből készített, meghatározott szemcseméretű újrahasznosított anyag legalább harminc százalékos arányú beépítését a kavicságyba. Az állam ugyan az uniós versenyjogi szabályok értelmében nem kötelezhetné arra az útépítő cégeket, hogy az anyagot kizárólag Magyarországról szerezhessék be, de a kilónkénti 6 forintos árral azt szeretné elérni, hogy a cégeknek a szállítási költségeket is belekalkulálva ne érje meg Szlovákiából vagy más szomszédos országból beszállítani az alapanyagot. Illés Zoltán szerint a rendszer - a 2014-es országgyűlési választások utánra tervezett - bevezetése "az első évben megtérülne", jelenlegi számítások szerint hat milliárd forint kiadásra harminchat milliárd forint bevételt hozna a költségvetésnek. A képletbe azonban még be kell számítani a rendszer kiépítésének és a törmelék feldolgozásának költségeit, amelyeket Illés Zoltán az Index kérdésére 10-12 milliárd forintra becsült. Így tehát, ha érvényesül a Vidékfejlesztési Minisztérium forgatókönyve, akkor 18-20 milliárd forint folyhat be az államkasszába.

A rendszer elindításához minimálisan szükséges mintegy 6 milliárd forint előteremtésére két terv van: vagy a már rendelkezésre álló költségvetési forrásokból, vagy a termékdíjköteles termékek körének kiszélesítéséből fedeznék - ez utóbbitól az idénre tervezett 60 milliárdos bevétel megduplázódását várja az államtitkár a 2014-es költségvetési évben. A tervek szerint a termékdíjat a korábbinál több műanyagfélére, olajtípusra (például étolajra), a műszaki gumifélékre (futószalagok, hevederek) terjesztenék ki, valamint a korábbi termékdíjakat is emelnék - írta az index.hu

Idén is lesz TeSzedd!


Szűk egy hónap múlva, 2013. szeptember 14-én harmadik alkalommal lesz a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciónap. A szervezők várják az ország valamennyi részéről a lakosság, a vállalatok, az önkormányzatok, az iskolák, a civil szervezetek jelentkezését, akik szeptember 14-én reggel 8 és este 6 óra között a lakóhelyükhöz legközelebbi szemétszedési ponton hozzájárulhatnak ahhoz, hogy aznap estére elmondhassuk: egy tisztább Magyarországért dolgoztunk.

A TeSzedd! nap főszervezői a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), a szervezésben és lebonyolításban együttműködő partner a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Az esemény kiemelt kommunikációs főtámogatója az MTVA Zrt. Az országos akciónapra regisztrálni szeptember 11-ig lehet a www.teszedd.hu honlapon. A részvételhez kapcsolódó lehetőségekről, teendőkről ugyanitt tájékozódhatnak a jelentkezők. A Teszedd! célja, hogy összefogja azokat a lakosokat, akik tenni szeretnének azért, hogy tisztább környezetben éljünk, hogy eltűnjenek a gazdátlan, illegálisan lerakott szemétkupacok. A lassan márkanévvé váló TeSzedd! az ország legnagyobb és legsikeresebb civil szemétgyűjtési akciója lett, melynek során közvetlen lakókörnyezetünket tisztítjuk meg az illegálisan lerakott szeméttől, közös erővel, önkéntesen! A szervezők a TeSzedd! szemléletformáló erejére hívták fel a jelenlévők figyelmét. Egyetértettek abban, hogy egyetlen nap alatt nem lehet Magyarországot kitakarítani, megtisztítani az illegálisan lerakott szeméttől, ezért nagyon fontos a tudatosság és az, hogy soha ne dobjuk el a szemetet se az utcán, se a település határában lévő zöldövezetben, hanem mindig vigyük a megfelelő gyűjtőhelyre.

Csakúgy, mint tavaly, idén is több millió ember értesül majd az országos szemétszedési akcióról a híradókból, a nyomtatott lapokból, a rádiókból és az internetes hírportálokról. A szervezők arra bátorítanak mindenkit, hogy regisztráljon és vegyen részt közvetlen környezetének szeméttől való megtisztításában, mert a személyes tapasztalat, a közösen végzett munka ereje, eredménye nemcsak látványos tisztaságot hoz, hanem jelentős lépés a környezet, a természet védelmében, ami ráadásul szemléletet is formál. A szervezők tapasztalatból is mondják, hogy azok az emberek, akik személyesen megtapasztalják, hogy a környezet szeméttől való megtisztítása nehéz munka, biztosan nem viszik az utcára, a falu szélére, az erdő aljára vagy a buszmegállóba a szemetüket. Akkor sem, ha senki sem látja. Tavaly országszerte szedték az illegálisan lerakott szemetet, szinte mindenütt: utcán, parkokban, települések határaiban, folyók és tavak partján, sőt a speciálisan kiképzett szakemberek a vizek mélyét, a hegyek járhatatlan szikláit is megtisztították.