Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezek közül kiemelkedik a bérnövekedés hatása: egy hektár szőlő élőmunkaerő-igénye legalább 400 munkaórát tesz ki évente, miközben az elmúlt két évben a minimálbér összességében 23 százalék feletti, a garantált bérminimum pedig 37 százalék feletti mértékben nőtt.

A bérnövekedéshez kapcsolódóan a foglalkoztatás közterhei az elmúlt hét évben 66 százalékkal emelkedtek. A szakmaközi szervezet álláspontja szerint a szőlőár-növekedésnek együtt kell járnia a bor drágulásával - írta a Magyar Idők.

Amennyiben a termékek átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája - emelte ki elemzésében a HNT. A termelési láncban ugyanis a szőlőtermelők és a borászatok egyaránt egymásra vannak utaltva.

Az átlagárprognózis nem egy kötelezően alkalmazandó árszint, hanem az adott borszőlőfajtából a szüret során felvásárolt teljes mennyiség átlagárának várható összegét jelzi, és egyfajta iránymutatóul szolgál a termelőknek és a felvásárlóknak egyaránt. Ahogyan a tényleges árak az elmúlt években, úgy idén is várhatóan eltérnek majd az előrejelzésben felvázolt szinttől. Ennek ellenére a szőlőtermelők döntő többsége, valamint számos felvásárló is fontos piaci információként tekint a szőlész-borász szakmai önkormányzat által közzétett átlagárprognózisra.

A kép forrása: Pixabay.