Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az egyetemnek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a rektori pozícióra hárman pályáztak: a hivatalban lévő intézményvezető, Borhy László mellett Horváth Zoltán egyetemi tanár, az Informatikai Kar dékánja és Szalay Péter, a Természettudományi Kar egyetemi tanára, korábbi tudományos rektorhelyettes.

A szavazás elektronikus (titkos) szavazólappal történt, a tagok a háromból csak egyet jelölhettek meg. A szenátus nagy többséggel - 28 igen szavazattal - Borhy Lászlót választotta rektorjelöltnek. Horváth Zoltánt 11, Szalay Pétert 8 szenátusi tag támogatta.

Az eredmény alapján 2021. augusztus 1-től négy éven át ismét Borhy László töltheti be a rektori posztot. A rektort a fenntartó miniszter ajánlására hivatalosan a köztársasági elnök nevezi ki.

Borhy László régész, történész, ókortörténész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja. 1997 és 1999 között az ELTE rektori titkárságát vezette, 2015-től 2017-es rektorrá választásáig az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja volt. A hazai és nemzetközi ókortudomány elismert szakértőjeként folytatott jelentős kutatásai, valamint egyetemi oktatói és vezetői tevékenysége elismeréseként 2020-ban Széchenyi-díjat kapott. Tavaly július 1-jén kezdte meg munkáját a Magyar Rektori Konferencia vezetőjeként, megbízatása 2022. június 30-ig szól - áll az ELTE közleményében.