Több mint 8,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester azóta, hogy 2018-ban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadása miatt – írja a 24.hu. Az egykori városvezető a Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint gazdálkodóként tevékenykedik, és többek közt területalapú támogatásokat kapott, valamint ipari zöldségnövény termesztésre és zöldítésre kérelmezett és kapott EU-s pénzeket.

Az ellene hozott jogerős bírósági ítélet ellenére Veres Margit négy éve nem vonult börtönbe, mert kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnökhöz, amelynek elbírálását szabadlábon várhatja ki. Erre az Igazságügyi Minisztérium döntése alapján van lehetőség, a tárca ugyanis felfüggesztheti a büntetés végrehajtását.

Áder János köztársasági elnök csaknem négy év alatt nem hozott döntést Veres Margit kegyelmi ügyében, és utódját, Novák Katalint sem köti semmilyen határidő, hogy elbírálja a volt polgármester kérvényét. Áder egyébként a hétvégén a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy tízéves hivatali ideje alatt 120 főnek adott kegyelmet.