Új börtön épülhet a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal kiskunhalasi telephelyén - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Az intézetnek jövő áprilisig kell elkészülnie. Nem menekülteket tartanak majd itt fogva, hanem többségében nőket, akik első körben a kalocsai női börtönből érkeznek majd az ottani felújítási munkálatok idejére.

A baon.hu írta arról, hogy az elmúlt napokban az objektum bejáratának homlokzatáról leszerelték a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal címerét ábrázoló táblát, a laktanyát jelenleg egy budapesti székhelyű őrző-védő biztonsági cég vigyázza. A befogadó központ mostanra kiüríthették, az idegenrendészeti feladatokat véglegesen megszüntették. Több milliárd forintból jelentős átalakítási munkálatok lesznek az elkövetkezendő hónapokban a nemrégen felújított épületeken, a mosdó és fürdő helyiségeket, valamint a villany- és vízhálózatot, nyílászárókat és a körleteket, közösségi helyiségeket börtönbiztossá teszik, szigorú biztonságtechnikai eszközökkel szerelik fel, úgy, hogy onnan megszökni ne lehessen.

Egy új belügyminisztériumi rendelet szerint már lehetőség van arra, hogy az új börtönöket a rabok építsék meg. A fogvatartottak kötelező foglalkoztatásáról szóló jogszabály szerint a raboknak kell az építési területet előkészíteni, ez gépi és kézi földmunkákat jelent. Majd a komplett börtönöket nekik kell megépíteniük, ez felújítást, illetve teljesen új épület kivitelezését is magába foglalja. A jogerősen elítélt és munkaképes fogvatartottakat törvény kötelezi a munkavégzésre. A számukra alkalmas munkát az adott büntetés-végrehajtási intézet erre a célra létrehozott bizottsága jelöli ki. Akinek van már valamilyen szakképesítése, azt az adott képesítésnek megfelelő helyen és munkakörben próbálják foglalkoztatni. A szakképzettséget igénylő feladatokban kizárólag olyan fogvatartottak kerülnek bevonásra, akik a börtönökben is megszerezhető szakképesítések birtokában vannak.

"A büntetés-végrehajtási szervezet férőhelybővítési programjának következő lépése a fogvatartotti munkaerő bevonásával megvalósuló kiskunhalasi volt befogadó állomás átalakítása és átépítése lesz" - közölte a Napi.hu-val a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). A börtönök felújításában, karbantartásában eddig is részt vettek az elítéltek. Ők végezték például a Váci Fegyház és Börtön tavaly átadott új objektumának, vagy az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet új körletépületének bontási, vakolási, burkolási vagy éppen festési munkálatait.

A BVOP szerint a börtönökben büntetésüket töltők számára a munkavégzés kiváló lehetőség az idő hasznos eltöltésére, de az érte járó munkadíj is komoly motivációs erőt jelent nekik. "Ráadásul a munkavégzés megtagadása, a munkarend megszegése, az utasítások be nem tartása minden esetben fegyelmi eljárást von maga után. A szándékosan rossz, selejt munkát végző fogvatartottal szemben, a fegyelmi eljáráson túl még kártérítési eljárást is lefolytatnak a börtönben" - írta a BVOP. Az így szerzett fegyelmi fenyítések következményeként az elítélt különböző kedvezmények - például feltételes szabadon bocsátás, intézeten kívüli látogató fogadása, kimaradás, eltávozás - lehetőségétől is eleshet. A munkamegtagadás, vagy szándékosan rosszul végzett munka ritkán fordul elő a fogvatartotti munkáltatás során, sőt a tapasztalat az, hogy a fogvatartottak szívesen dolgoznak, a részükre felkínált munkát tudásuknak, képességeiknek megfelelően végzik el.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a berettyóújfalui új rabkórház megépítésére is kitűzte a határidőt: 2020 október végére már állnia kell az épületnek. Ez a jelenlegi, túlzsúfolt és leharcolt állapotban lévő tököli rabkórházat hivatott tehermentesíteni. A kormány ezt is nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította. Tavaly helyi népszavazás volt a témában a városban, de érvénytelen lett, pedig a többség ellene voksolt.

Forrás: Pixabay